Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Πρώτη με διαφορά η Ελλάδα στην αύξηση του λιγνίτη στο μίγμα

energypress.gr

Πρώτη με διαφορά η Ελλάδα στην αύξηση του λιγνίτη στο μίγμα – Τα συνολικά νούμερα της ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2022

Την «επιστροφή» του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα των κρατών μελών με προεξάρχουσα περίπτωση αυτήν της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία της Κομισιόν για το 3ο τρίμηνο του 2022.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στη λίστα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη από χρόνο σε χρόνο μεταξύ των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 υπό το φόντο της μεγαλύτερης αξιοποίησης του εγχώριου καυσίμου προς μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και πετρελαίου και συνολικότερα υπό το βάρος των συνολικότερων ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού που προέκυψαν την «επαύριο» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για το σύνολο της Ευρώπης.

Λιγνίτης

Το μερίδιο των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα παραγωγής της ΕΕ ανήλθε σε 9% από 8% το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ ο λιγνιτικός στόλος ήταν υπεύθυνος για το 33% περίπου των συνολικών εκπομπών άνθρακα του κλάδου κατά το τρίμηνο αναφοράς.

Όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση της Κομισιόν, τα περισσότερα κράτη μέλη με διαθέσιμο στόλο λιγνιτικών και ανθρακικών μονάδων αύξησαν την παραγωγή τους κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Η μηνιαία παραγωγή κορυφώθηκε τον Αύγουστο στις 19 TWh. Η Γερμανία, η χώρα με τον μεγαλύτερο τέτοιο στόλο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% από χρόνο σε χρόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022, συνέπεια των υψηλών τιμών ενέργειας και σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η λιγνιτική παραγωγή έμεινε αναλλοίωτη από χρόνο σε χρόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αντιθέτως, η Τσεχία αύξησε την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων κατά 21%. Συνολικά τρία κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 81% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2022.

Αρχειοθήκη ιστολογίου