Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Αξίζει το κυνήγι του φθηνότερου παρόχου από μήνα σε μήνα! Μόλις 7,76 λεπτά την κιλοβατώρα πλήρωσε το ρεύμα όποιος επιδόθηκε στο… σπορ το τελευταίο εξάμηνο


Αξίζει το κυνήγι του φθηνότερου παρόχου από μήνα σε μήνα; Μόλις 7,76 λεπτά την κιλοβατώρα πλήρωσε το ρεύμα όποιος επιδόθηκε στο… σπορ το τελευταίο εξάμηνο

Ένα εξάμηνο έχει συμπληρωθεί πλέον, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο μοντέλο τιμολόγησης στην λιανική ρεύματος και η εικόνα της αγοράς προμήθειας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Παραμένει εντούτοις το βασικό ζητούμενο για τους καταναλωτές. Πώς θα πληρώσουν φθηνότερο ρεύμα;

Όπως είναι γνωστό, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο, οι προμηθευτές είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν στις 20 του κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, προβλέποντας το κόστος που διαμορφώνεται από τη χονδρεμπορική τιμή.

Επιπλέον, με βάση το νέο μηχανισμό στη λιανική, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο χωρίς κάποιο περιορισμό, ακόμα και κάθε μήνα. Έτσι, ένας καταναλωτής μπορεί θεωρητικά να εξετάζει σε μηνιαίο επίπεδο, με βάση τη χρέωση του κάθε παρόχου στην κιλοβατώρα, την κάθε φορά πιο ανταγωνιστική επιλογή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του 6μήνου, αφού επιλέγοντας την φθηνότερη τιμή ανά μήνα και συνυπολογίζοντας την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των εταιρειών, προκύπτουν πραγματικά χαμηλές τελικές χρεώσεις.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Κ. Δεληγιάννη για το insider.gr, εφόσον ένα νοικοκυριό επέλεγε να «μετακινείται» κάθε μήνα, στον οικονομικότερο πάροχο, τότε όλο το αναφερόμενο διάστημα θα απολάμβανε μια μέση τελική τιμή 7,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πιο χαμηλά δηλαδή και από τα επίπεδα των τιμολογίων πριν εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικά, αυτό θα σήμαινε ότι  τον Σεπτέμβριο θα είχε μηδενική τιμή, τον Ιανουάριο 2,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Δεκέμβριο 6,4 λεπτά, αντισταθμίζοντας έτσι τις αυξημένες τιμές του φθηνότερου προμηθευτή τον Αύγουστο (13,9 λεπτά), τον Οκτώβριο (12,24 λεπτά) και τον Νοέμβριο (11,2 λεπτά).

Η πραγματική εικόνα στην αγορά προμήθειας

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, λίγα νοικοκυριά μπαίνουν στη διαδικασία να αλλάζουν εταιρεία ρεύματος. Όπως είχε γράψει το energypress, στην αγορά παρατηρείται μάλλον στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί στην αλλαγή παρόχου. Μάλιστα τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση στις «μετακινήσεις» κατά 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021.

Όπως όλα δείχνουν το νέο μοντέλο προκαλεί μάλλον σύγχυση στους καταναλωτές, κάνοντάς τους διστακτικούς να αλλάξουν εταιρεία, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ο φθηνός σήμερα προμηθευτής, δεν θα γίνει ακριβότερος τον επόμενο μήνα.

Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει ότι οι εταιρείες ακολουθούν σχετικά σταθερή τιμολογιακή πολιτική από μήνα σε μήνα, κινούμενοι είτε σε πιο ανταγωνιστικές τιμές κάτω του μέσου όρου, είτε σε υψηλότερες.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου