Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Δούκας: Η αναποτελεσματική ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες


Ως αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) την κυβερνητική ενεργειακή πολιτική με φόντο την υψηλή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«H απόκλιση τιμών μεταξύ της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και των αντίστοιχων αγορών στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη ήταν χαοτική το τελευταίο διάστημα», αναφέρει ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει: «Πέρα από τα γνωστά προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου και των στρεβλώσεων του, που έχουμε πολλές φορές αναδείξει, δύο επιπλέον σημεία είναι ενδεικτικά της αναποτελεσματικής ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης.

1. Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη υπήρχε πολύ μεγάλη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως έχει αποτύχει στον στόχο για εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών το 2022, καθώς εγκατασταθήκαν στην Ελλάδα 1.4 GW νέων φωτοβολταϊκών, όταν στην Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν 2.6 GW και στην Ολλανδία -δίχως ήλιο και εκτάσεις- 4 GW.

2. Η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω και στην κατασκευή των νέων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το 2020 ο σχεδιασμός προέβλεπε να λειτουργήσει η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας στα μέσα του 2022. Τώρα ο στόχος έχει πάει στα μέσα του 2023, και αν. Έτσι η Ελλάδα δεν είχε την πρόσθετη μεταφορική ικανότητα για να εισαγάγει φθηνή ενέργεια και να ρίξει σημαντικά τις τιμές».

Καταλήγοντας ο Χάρης Δούκας σημειώνει: «Η διπλή αυτή αποτυχία της κυβέρνησης κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες πολίτες».

Αρχειοθήκη ιστολογίου