Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Παγιώνεται τον Απρίλιο ο λιγνίτης ως μακράν ακριβότερος από τις μονάδες αερίου

energypress.gr

Παγιώνεται τον Απρίλιο ο λιγνίτης ως μακράν ακροβότερος από τις μονάδες αερίου – Μόλις 2,2€/MWh με τη νέα φόρμουλα το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς με αέριο

Ακόμη περισσότερο απομακρύνεται τον Απρίλιο η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα δεδομένα που έφερε η ενεργειακή κρίση, και η οποία κατέστησε και στη χώρα μας οριακές μονάδες τους σταθμούς αερίου, λόγω του εκτροχιασμού των διεθνών τιμών του καυσίμου. Έτσι, με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ για τις μέγιστες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών όλων των τεχνολογιών, στο πλαίσιο του προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης των υπερεσόδων, τον μήνα που διανύουμε θα παγιωθεί η επαναφορά του λιγνίτη στη θέση της πιο ακριβής τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διευρύνοντας τη διαφορά του κόστους του από τις μονάδες αερίου. 

Πιο συγκεκριμένα, η ρυθμιζόμενη τιμή για τις λιγνιτικές μονάδες προσδιορίστηκε από τη ΡΑΕ στα 219,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Απρίλιο, ενώ των σταθμών συνδυασμένου κύκλου στα 153,04 €/MWh. Επομένως, με βάση τους υπολογισμούς της Αρχής, η ακριβότερη λιγνιτική μεγαβατώρα κινείται πλέον 66,3 ευρώ από την παραγωγή της πιο κοστοβόρας μονάδας αερίου. 

Όπως έχει γράψει το energypress, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας όπου οι λιγνιτικοί σταθμοί αποκαταστάθηκαν στον ρόλο των οριακών μονάδων, με το «ταβάνι» αποζημίωσης τους να προσδιορίζεται μεγαλύτερο από τη μέγιστη ρυθμιζόμενη τιμή των μονάδων αερίου – για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Μάλιστα, με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς της ΡΑΕ για τον τον προηγούμενο μήνα, η «ψαλίδα» των δύο τεχνολογιών ήταν 30,54 ευρώ ανά MWh, η οποία διευρύνθηκε στα 48,36 ευρώ ανά MWh, με την επικαιροποίηση του καθορισμού των πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Μαρτίου. 

Αιτία της επικαιροποίησης ήταν η αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο με τροπολογία του ΥΠΕΝ έπαψε να είναι σταθερό, στα 10 ευρώ ανά MWh, καθοριζόμενο πλέον ως το 5% του συμβολαίου στον ολλανδικό εικονικό κόμβο. Ενδεικτικό της επίδρασης που είχε η αλλαγή στο τέλος είναι το γεγονός ότι το πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων αερίου «προσγειώθηκε» από τις 21 Μαρτίου στα 173,91 ευρώ ανά MWh, από τα 191,73 €/MWh που ίσχυσε όλο τον προηγούμενο μήνα. 

Η περαιτέρω μείωση της τιμής του συμβολαίου στο TTF, και η συνακόλουθη υποχώρηση και του τέλους, είναι η αιτία για το άνοιγμα της «ψαλίδας» τον Απρίλιο ανάμεσα στις μονάδες των δύο τεχνολογιών. Έτσι, η μέγιστη ρυθμιζόμενη τιμή για τις μονάδες αερίου αποκλιμακώνεται έτι περαιτέρω, στα 153,04 €/MWh, υπερκαλύπτοντας το γεγονός ότι τον μήνα που διανύουμε είναι ελαφρώς μειωμένο και το πλαφόν για τους λιγνίτες (στα 219,34 €/MWh) λόγω μικρής υποχώρησης των δικαιωμάτων ρύπων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου