Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Αυξάνει τα ποσοστά της στην ENEL Ρουμανίας η ΔΕΗ – Εξαγόρασε και τη συμμετοχή της FONDUL

energypress.gr

ΔΕΗ: Συμφωνία για την εξαγορά της συμμετοχής της Fondul στην Enel - Αποκτά καταστατική πλειοψηφία στις θυγατρικές του ρουμανικού ομίλου

Συμφωνία με την Fondul υπέγραψε η ΔΕΗ, για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχει το συγκεκριμένο επενδυτικό fund στις θυγατρικές εταιρείες της Enel Romania.

Η ΔΕΗ απέστειλε σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών της Fondul Proprietatea στις θυγατρικές της ENEL Ρουμανίας έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της 9ης Μαρτίου 2023 της ΔΕΗ με την Ιταλική ENEL.

Η Fondul Proprietatea κατέχει μειοψηφικά ποσοστά:

-στις 3 εταιρείες διανομής: e-distributie Mountenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) και e-distributie Dobrogea (EDD) και

-στις 2 εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE).

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλεπόντουσαν δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE, δηλαδή Ρουμανικό Δημόσιο, και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL θα ήθελε στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή της στις δύο εταιρείες EDM και EEM. 

Σε συνέχεια αυτής της σύμβασης, η ΔΕΗ έκανε πράγματι προσφορά για την εξαγορά, τόσο των μετοχών της FONDUL, όσο και του Ρουμανικού Δημοσίου (SAPE). Το μεν Ρουμανικό Δημόσιο δεν ήθελε να πουλήσει το μερίδιό του, η δε FONDUL δέχτηκε να πουλήσει όχι μόνον τα μερίδιά της σε EDM και EEM αλλά και στις τρείς υπόλοιπες εταιρείες.

Έτσι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία της ΔΕΗ με τη  Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε (5) Εταιρείες της ENEL ROMANIA, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του συνολικού ποσού των περίπου € 131 εκατ. (650 εκατομμυρίων RON).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην ENEL, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου € 179 εκατ.

Δηλαδή, η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας ακόμα ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες – Στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου