Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Ενέργεια

 


της Χριστίνας Μανουσάκη

Βασικό στόχο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η Ενεργειακή δημοκρατία και η δίκαιη πράσινη μετάβαση. 

Τα άμεσα μέτρα που αναφέρονται στο πρόγραμμα των 50 ημερών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανάσχεση της ενεργειακής φτώχειας για μια συνολικά διαφορετική ενεργειακή και κλιματική πολιτική από την σήμερα εφαρμοζόμενη, συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
  • Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Θέσπιση ανώτατου όριου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
  • Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα για τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  • Δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. 

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει στόχο την εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια για όλες/όλους, τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επιτάχυνση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα, με την Πολιτεία να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι: 

  • Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο σε υποδομές που αποτελούν φυσικά μονοπώλια (δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου)
  • Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και την αξιοποιούμε για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος και το σπάσιμο των καρτέλ ενέργειας.
  • Αναθεωρούμε τη λειτουργία των αγορών του target model για πλήρη αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου, μειώνουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και προβλέπουμε δεσμευτικό ποσοστό για διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια.
  • Εφαρμόζουμε αυστηρούς ελέγχους στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και αυστηροποιούμε τις κυρώσεις για έλλειψη διαφάνειας και ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών.
  • Αναθεωρούμε τον Κλιματικό Νόμο, με νέο στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 με την καθιέρωση συμμετοχικής διακυβέρνησης και διεπιστημονικής αξιολόγησης προόδου και πρότασης μέτρων καθώς και με ειδικές προβλέψεις για την εργασιακή μετάβαση πληττόμενων κλάδων και την πρόσβαση σε καθαρή και προσιτή ενέργεια.
  • Εκπονούμε νέο εθνικό σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο την ομαλή απεξάρτηση της χώρας από όλα τα ορυκτά καύσιμα (και από το φυσικό αέριο) με ενεργειακή ασφάλεια και όχι με μονομερή παύση του λιγνίτη. Δίνουμε έμφαση στα έξυπνα δίκτυα, τις νέες τεχνολογίες, την αποθήκευση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση για τις δημόσιες μεταφορές, τους εμπορικούς στόλους, και τα νοικοκυριά.
  • Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.
  • Ολοκληρώνουμε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ με ενισχυμένα κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας, με ελάχιστες ζώνες αποκλεισμού με βάση τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 (πλην της αυτοπαραγωγής και των ΕΝ.ΚΟΙΝ. για Β Ζώνη) τις περιοχές που ικανοποιούν τα κριτήρια των «Περιοχών Άνευ Δρόμων», τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καθορίζουμε περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ με κριτήρια που περιλαμβάνουν και κόστος ανάπτυξης δικτύων και υποδομών αλλά και αυτό της αποθήκευσης.
  • Για τις λιγνιτικές περιοχές δεσμευόμαστε για τον καταλυτικό ρόλο της πολιτείας που θα εγγυάται τη δίκαιη μετάβαση, τις συμμετοχικές διαδικασίες, την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, την επαναπόδοση των εκτάσεων, εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων έργων και εξοικονόμησης ενέργειας, στήριξη των ανέργων και των Μ.μ.Ε., υλοποίηση επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στην παραγωγική βάση της περιοχής με έμφαση στον α΄γενη τομέα.
  • Προωθούμε τις Ενεργειακές Κοινότητες και την αυτοπαραγωγή με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά Ενεργειακές Κοινότητες και αυτοπαραγωγή.
  • Προωθούμε Εμβληματικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματική στέγη, τουρισμό με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
  • Εξασφαλίζουμε προτυποποίηση των τιμολογίων και διαφάνεια στον υπολογισμό των χρεώσεων, καθώς και ενδελεχή ενημέρωση των καταναλωτών για τις διαθέσιμες επιλογές.
  • Στηρίζουμε αυστηρούς ελέγχους και προληπτική εποπτεία στο Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον εντοπισμό και επιβολή προστίμων σε καταχρηστικές συμπεριφορές από ισχυρούς παίκτες. 

Γι αυτό καλούμε τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους/ες, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να μετατρέψουμε μαζί αυτό το πρόγραμμα σε δύναμη κινητοποίησης για μια άλλη πολιτική και κοινωνική προοπτική ισότητας, ελευθερίας και συλλογικής ευημερίας. Για τη νίκη στις εκλογές και την προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας.

 *Η κ. Χριστίνα Μανουσάκη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και υποψήφια Βουλευτής Ρεθύμνου στις εκλογές 21/05/23.

Αρχειοθήκη ιστολογίου