Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Με δύο θυγατρικές και στόχο 150 εκατ. ευρώ το σχέδιο ΔΕΗ Real Estate - "Κοιμώμενος γίγαντας" με 7.000 ακίνητα

Γιώργος Φιντικάκης
Δύο θυγατρικές στο real estate, προκειμένου να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντός του 2020, από την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, δρομολογεί η ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε χθες κατά την ομιλία του στην γενική της συνέλευση ο Μ.Παναγιωτακης. 
Και μπορεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας της να ξεπερνά το 1,1 δισ ευρώ, ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή έχει καταγραφεί, ποια είναι η εμπορική της αξία, και κυρίως με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ ανακοινώνει πως θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει ότι προωθεί την σύσταση θυγατρικής στο χώρο των ακινήτων, προκειμένου να αξιοποιήσει το κτιριακό, και όχι μόνο, απόθεμα της ΔΕΗ.

Τότε είχε μιλήσει για ένα "κοιμώμενο γίγαντα" και για εγχείρημα με τεράστιες δυνατότητες, το οποίο ωστόσο έχει ως προϋπόθεση να διαμορφώσει η πολιτεία ένα τέτοιο πλαίσιο δραστηριότητας και σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος, προκειμένου η θυγατρική αυτή να μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ως εταιρεία.
Το πρόβλημα δηλαδή εντάσσεται στο ευρύτερο κεφάλαιο που ανέδειξε ξανά χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ, της ανάγκης να σπάσει η επιχείρηση τα δεσμά της με το κράτος, και να μπορέσει κάποτε να λειτουργήσει με όρους ιδωτικοοικονομικού τομέα, από το κεφάλαιο των προμηθειών και των προσλήψεων έως το real estate.
Χθες ο κ. Παναγιωτάκης επανέφερε το ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι δρομολογείται η ίδρυση όχι μίας, αλλά δύο θυγατρικών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ. 
Τα 4.000 εμπορεύσιμα ακίνητα, και η μελέτη του 2006
Στο ερώτημα ποια ακριβώς είναι αυτή η περιουσία, έχει δοθεί απάντηση εδώ και περίπου μια δεκαετία. Το 2006 έρευνα για τον ακριβή αριθμό των ακινήτων που κατέχει η ΔΕΗ, τα είχε μετρήσει σε 6.938 και 413,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα οικοπέδων, μαζί φυσικά με εκείνα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τότε αποτελούσε μέρος του ομίλου. Εμπορική ωστόσο αξία είχε υπολογιστεί ότι έχουν μόνο 3.293 ακίνητα. Οσο για την λογιστική αξία και των 6.938, είχε υπολογιστεί σε 1,277 δισ ευρώ. 
Τα παραπάνω είχαν προέλθει από την δουλειά του συμβούλου, "Τρ. Πειραιώς - Διαγώνιος ΑΕΤΕ - Credit Suisse First Boston - Εμπορική Real Estate - Εμπορική Τράπεζα - Lambert Smith Hampton", ο οποίος είχε αναλάβει το έργο, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού.
Σύμφωνα πάντα με εκείνο το πλάνο, το οποίο δεν περπάτησε, η θυγατρική στο real estate θα αναλάμβανε την αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που ελέγχει η ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων ιστορικά κτίρια, οικόπεδα και άλλα ακίνητα σε όλη την επικράτεια. Όσο για τον σύμβουλο, είχε καταλήξει σε συνολικά 6 σενάρια αξιοποίησης, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη από την ίδια τη ΔΕΗ, η πώληση, η εκμίσθωση, η ίδρυση ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, το sale & lease back μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και τέλος η τιτλοποίηση. 


Αρχειοθήκη ιστολογίου