Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ε. Μυτιληναίος: Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές - Ελλάδα χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει

Την ελπίδα να υπάρξει πολιτική σταθερότητα μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ώστε να συνεχίσει η Ελλάδα να επιστρέφει στην κανονικότητα αλλά και την αισιοδοξία πως έως το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσει σειρά αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με βάση τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των μετόχων, φάνηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της χώρας, εκτιμώντας δε πως με τις αναβαθμίσεις της οικονομίας που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα θα έλθει σε investment grade. Μάλιστα ο ίδιος απέκλεισε και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο
για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός έδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που επιστρέφει η κανονικότητα στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της εισηγμένης, όμως, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή (0,324 ευρώ καθαρή αξία μετά την αφαίρεση του φόρου 10%), επιφύλασσε σειρά ειδήσεων προς τους μετόχους:
  • Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εξάμηνο του έτους θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
  • Οι προβλέψεις που είχε κάνει ο κ. Μυτιληναίος για τα μεγέθη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους θεσμικούς επενδυτές τον περασμένο Νοέμβριο θα είναι πολύ καλύτερες.
  • Η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Παπαπέτρου κι εξαγοράζει το 49% της ΜΕΤΚΑ EGN, της εταιρείας που προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό.
  • Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της εισηγμένης, θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Άρα θα είναι πάνω από 800 MW.
  • Στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, η Μυτιληναίος θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο πρόεδρος της εισηγμένης το χαρακτήρισε Game Changer. Σύντομα ανακοινώνεται ο προμηθευτής εξοπλισμού, ενώ είναι σε εξέλιξη η βασική μηχανολογική μελέτη ύψους 10 με 11 εκατ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, η Μυτιληναίος ήδη έχει φτάσει σε μερίδιο 30%, με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται πια στο 50% από 90% που ήταν κάποτε. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, η εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν φαίνεται να επιτρέπεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη σημασία θα είχε η εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής.
Σε σχέση με τη ΔΕΗ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε πως «Ελλάδα χωρίς ΔEH δεν υπάρχει. Οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», υπογράμμισε προτρέποντας τη ΝΔ να παρουσιάσει το σχέδιο που αναγγέλλει ότι έχει για την επόμενη των εκλογών και παρατηρώντας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως απλά παρακολουθεί την πορεία της ΔEH.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου