Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Γ. Περιστέρης: Η ΔΕΗ πρέπει να είναι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης - Αφήνουμε... τις ρήτρες πληρωμών για την ώρα


«Η ΔΕΗ πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές». Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τερνα κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. 
Όπως είπε «το θέμα της ΔΕΗ μας απασχολεί και είναι σοβαρό», προσθέτοντας ότι «από την αρχή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέγαμε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υποστηριχθεί για να μείνει πυλώνας της ενεργειακής αγοράς». 
Ο κ. Περιστέρης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν οφειλές της ΔΕΗ προς τον όμιλο, ωστόσο η απόφαση είναι να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες πληρωμών.

Για το θέμα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009, όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ». Πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».
Γιγαντώθηκε ο Όμιλος μέσα σε μια δεκαετία
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τερνα μιλώντας στους μετόχους προχώρησε επίσης σε έναν σύντομο απολογισμό, αναφέροντας ότι η χώρα έχει κλείσει μία δεκαετία κατά την οποία υπέστη πρωτοφανή οικονομική κρίση με πτώση όλων των αξιών.
Όπως είπε στη ΓΕΚ Τερνα «καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την εταιρεία όρθια και μάλιστα να γίνει ισχυρότερη και μεγαλύτερη από όλη την ιστορία της». Σημειώνεται ότι το 2008 η εταιρεία είχε τζίρο 650 εκατ. ευρώ και σήμερα 1,4 δισ. ευρώ. 
Ειδικότερα υπογράμμισε πως στην διάρκεια της κρίσης ο Όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση άνω των 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων, με το "ενεργειακό" χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να διαθέτει σήμερα 1500 MW σε έργα ΑΠΕ και τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι εγκατεστημένα. Εν συγκρίσει το αντίστοιχο νούμερο το 2008 ήταν μόλις 150 MW. 
"Είμαστε σε περισσότερες χώρες και ηπείρους, σε σχέση με το 2008, διατηρώνοντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στον κλάδο των υποδομών", σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Οι "ενεργειακές" επενδυτικές κινήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στο κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στόχος είναι να αναβαθμιστεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 2000 MW μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στις παραχωρήσεις η εταιρεία θα συνεχίσει να διεκδικεί όσες έχουν ενδιαφέρον και προοπτική κερδοφορίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.  
Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για μία μονάδα στην Κομοτηνή.
Για το γνωστό θέμα της αντλησιοταμίευσης, ο Γ. Περιστέρης τόνισε πως «τώρα είναι απαραίτητη γιατί θα αλλάξει τη μορφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ».
Εξήγησε δε, πως «έχοντας προβλέψει αυτή την ανάγκη προσπαθούμε να επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναπτύσσουμε ως αντλησιοταμίευση ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό, ισχύος 680 MW, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις άδειες. Λείπει ό,τι αφορά την αποθήκευση από το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την Κρήτη, είναι διαπιστωμένο από το 2016 πως το 2019 θα εμφανίζονταν σημαντική αύξηση ισχύος. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, καμία πρόσκληση και αιφνιδίως παρουσιάστηκε ως έκπληξη. Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δεν θα υπήρχε. Ειδικά για την Κρήτη, η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά. Αιφνιδίως, αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ένα νόμο που απαγόρευσε σε εμάς να προχωρήσουμε στην επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔEH. Στα άλλα έργα ζητούμε συνεχώς την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων καθώς υπάρχει υποχρέωση νομική της Ελλάδας να τις εκδώσει, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως ‘Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος’».

 https://energypress.gr/news/g-peristeris-i-dei-prepei-na-einai-proteraiotita-tis-epomenis-kyvernisis-afinoyme-tis-ritres

Αρχειοθήκη ιστολογίου