Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συνάντηση της Λαϊκής Ενότητας με το ΔΣ των εργαζομένων της ΕΤΕ-ΔΕΗ

Συνάντηση της Λαϊκής Ενότητας με το ΔΣ των εργαζομένων της ΕΤΕ-ΔΕΗ
Συνάντηση της Λαϊκής Ενότητας με το ΔΣ των εργαζομένων της ΕΤΕ-ΔΕΗ

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, συνοδευόμενος από τη Δέσποινα Σπανού, υποψήφια βουλευτή Επικρατείας, τον Θανάση Πετράκο, υποψήφιο βουλευτή ν. Αχαΐας και το Νίκο Βρυώνη, υποψήφιο βουλευτή ν. Λάρισας, επισκέφθηκαν, σήμερα Παρασκευή (28/06/2019), στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και συνομίλησαν με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ των εργαζομένων της ΕΤΕ-ΔΕΗ, για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη ΔΕΗ.
Μετά την ενημέρωση από τους εργαζόμενους, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα δυσμενή για τα λαϊκά συμφέροντα αποτελέσματα των ευρωεκλογών άνοιξαν την όρεξη στα μεγάλα συμφέροντα να διαλύσουν τη ΔΕΗ και να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και σε εκατοντάδες χιλιάδες αποκοπές ρεύματος, σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Με πρόσχημα τις ανεξόφλητες οφειλές των οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών, αναπτύσσουν τις τελευταίες ημέρες το νεοφιλελεύθερο σχέδιό τους.
Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται όμως η ΔΕΗ ευθύνονται οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει το 40% τουλάχιστον των πολιτών να αδυνατεί να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και οι νεοφιλελεύθερες αποφάσεις που προώθησαν με το 3ο μνημόνιο.
Η Κομισιόν είναι αυτή, η οποία μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, η οποία επέβαλε στο 3ο μνημόνιο (το οποίο ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι) την απόσχιση και ιδιωτικοποίηση της πιο κερδοφόρου θυγατρικής της  ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να εισπράξει η ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ.
Επιπλέον, επέβαλαν στη ΔΕΗ -με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά όλων των «εθνοσωτήρων»- να πουλάει σε μεταπράτες κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ) τη φθηνή παραγωγή της, την υποχρέωσαν επίσης να εκχωρήσει το καλύτερο 50% των πελατών της στους ανταγωνιστές της, την εκβιάζουν για να πουλήσει τις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής της κοψοχρονιά και τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψαν με σαφήνεια τις προθέσεις τους να μπουν προς πώληση και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Τέλος, χρόνια τώρα την έχουν καταστήσει φοροεισπράκτορα με ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ. Όλες αυτές οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αποφάσεις -και όσες προηγήθηκαν μετά τις νεοφιλελεύθερες οδηγίες «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» και συνεχούς ιδιωτικοποίησης συρρίκνωσης και απαξίωσης της- ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Η ίδια η ΔΕΗ αποτιμά το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς, (ΝΟΜΕ και τέλος για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ) στο 1 δισ. ευρώ για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τα τέλη του 2018. Στην επιβάρυνση αυτή ήρθε να προστεθεί το κόστος για δικαιώματα ρύπων (CO2), το οποίο από 5,71 ευρώ ο τόνος μεσοσταθμική τιμή το 2017, έφτασε στα 15,89 ευρώ ο τόνος το 2018 και κινείται πάνω από τα 25 ευρώ ο τόνος το 2019. Το λειτουργικό κόστος από τα μέσα του 2017 αρχίζει να ανεβαίνει κατακόρυφα και να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018.
Τέλος, το ανάλγητο πρόσωπο των μνημονιακών πολιτικών αποδεικνύεται περίτρανα από τις 800.000 εντολές αποκοπής ρεύματος που έχουν δοθεί.»
Η ΔΕΗ μπορεί να ορθοποδήσει αν η κυβέρνηση αποδώσει αυτά που χρωστάει στη ΔΕΗ, τα χρήματα των ΥΚΩ και να σταματήσει να παρακρατά από τη ΔΕΗ εκατομμύρια, για να τα δίνει στους ιδιώτες επενδυτές, χρήματα από το ΕΤΜΕΑΡ που δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ και τα οποία υπολογίζονται πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.
Για όλους αυτούς τους λογούς, για τους εργαζομένους αλλά και τον ελληνικό λαό, οι πολίτες καλούνται να υπερψηφίσουν τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, διότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη, η οποία έχει αντιπαλέψει την προσπάθεια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για το πώς θα υπάρχει ρεύμα φθηνό λαό για όλο τον λαό και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, διατυπώνοντας στην πρότασή της ότι μπορεί αύριο το πρωί, αν υπήρχε πολιτικός συσχετισμός, να μειωθεί η τιμή των τιμολογίων κατά 50%.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τη Λαϊκή Ενότητα διότι ψήφος σε όλους εκείνους που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, είναι ουσιαστικά ψήφος που ουσιαστικά σημαίνει ενίσχυση όλων αυτών που θέλουν να ακριβύνει το ρεύμα και να ξεπουληθεί και να διαλυθεί η ΔΕΗ.

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

Αρχειοθήκη ιστολογίου