Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΑΔΜΗΕ: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα που έχουμε αναλάβει

Με σημείωμα που απέστειλε στο energypress, ο ΑΔΜΗΕ απαντάει σε πρόσφατο δημοσίευμα περί καθυστερήσεων στην εφαρμογή του target model, διευκρινίζοντας τα εξής: «η πλατφόρμα της Αγοράς Εξισορρόπησης (Σύστημα Διαχείρισης Αγοράς-MMS και Σύστημα Εκκαθάρισης Αγοράς-MSS)  θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2019. Ο χρόνος μετάβασης στο νέο σύστημα αγοράς θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της δοκιμαστικής λειτουργίας, όσο και από τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της αγοράς και της ΡΑΕ.
Εκτός από το πληροφοριακό σύστημα της Aγοράς Eξισορρόπησης, ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με ανάδοχο, αναπτύσσει σύστημα ενεργειακών υπολογισμών επεξεργασίας και πιστοποίησης μετρήσεων. Η παράδοση του έργου θα πραγματοποιηθεί πριν το Δεκέμβριο του 2019, επομένως δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς.
Το επόμενο βήμα μετά την λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης είναι η σ
ύζευξη της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις όμορες χώρες-μέλη της ΕΕ.  Για να επιτευχθεί αυτό,  είναι απαραίτητη  η υλοποίηση νέου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης διασυνοριακών συναλλαγών.  Η παράδοση του τμήματος του έργου που απαιτείται για την σύζευξη της Ελληνικής αγοράς θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2020. Με δεδομένο ότι η λειτουργία του νέου μοντέλου αγορών σε εθνικό επίπεδο θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, ούτε το έργο αυτό θα προκαλέσει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται τέλος ότι οι θεσμικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση του target model (ΡΑΕ, Υπουργείο Ενέργειας, αρμόδιες Διευθύνσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είναι ενήμεροι για την εξέλιξη του έργου της Αγοράς Εξισορρόπησης, καθώς ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, υποβάλλει μηνιαίες αναφορές προόδου των συστημάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν. Οι  υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών για την έναρξη λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης και την πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ.»



 https://energypress.gr/news/admie-dekemvrio-i-platforma-tis-agoras-exisorropisis-entos-hronodiagrammatos-ta-erga-poy-ehoyme

Αρχειοθήκη ιστολογίου