Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Η κρισιμότητα των δικτύων και οι προκλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη νέα εποχή

του Στέφανου Οκταποδά

Η δεκαετία που διανύουμε, είναι η δεκαετία της ενέργειας και της μετάβασής της σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, με κύρια χαρακτηριστικά την μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών και την ψηφιοποίηση όλων των ηλεκτρικών συστημάτων.
Εφαλτήριο για τη μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα, είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, για την λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, με βασικό γνώμονα τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά  ταυτόχρονα και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε
όλες τις χώρες. Η αναβάθμιση των ηλεκτρικών συστημάτων από τη μεταφορά έως και τη διανομή, αποτελεί νομοτέλεια για την επίτευξη των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας  βραχυπρόθεσμα – σε ορίζοντα πενταετίας – αλλά και μακροπρόθεσμα – σε ορίζοντα δεκαετίας – αφορούν στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτής της πανευρωπαϊκής στρατηγικής, που υιοθετείται και από τη χώρα μας, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και όλοι οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη, καλείται σήμερα να ενσωματώσει στα συστήματά του ένα υψηλό ποσοστό ανανεώσιμης διεσπαρμένης παραγωγής με αποδοτικό τρόπο. 
Οι προκλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των αυξανόμενων προκλήσεων που οδηγούν τον τομέα της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια περίοδο μετασχηματισμού. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου. 
Ανταποκρινόμενος σε αυτή την πρόκληση, καλείται να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει με επιτυχία την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη νέα  εποχή και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλάζοντας ριζικά το ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Εξάλλου η εταιρία αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες στο  χώρο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά, με βάση τον συνολικό αριθμό καταναλωτών που εξυπηρετεί, περίπου 7,5 εκ. αλλά και το συνολικό μήκος των δικτύων της που φθάνουν τα 240.000 χλμ.
Τα στοιχεία αυτά, καθιστούν τον ΔΕΔΔΗΕ έναν από τους βασικότερους παίκτες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πολυδιάστατο ρόλο, ευθύνες, καθήκοντα και αρμοδιότητες.
Η μεγάλη πρόκληση για τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα, προκειμένου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίησή του.
Ο εκσυγχρονισμός
Η μετεξέλιξή του σε μια εταιρία που θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις, βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική κρίσιμων έργων, η υλοποίησή των οποίων θα αλλάξει ριζικά την λειτουργία του.
Τα έργα αυτά, αποτελούν κεντρικό άξονα αλλά και καταλύτη για τον εκσυγχρονισμό του, ενώ σηματοδοτούν την πορεία της εταιρίας στο προσεχές μέλλον. Αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ, προς μια σύγχρονη εταιρία διαχείρισης δικτύων μέσω ψηφιοποιημένων λειτουργιών και νέων εργαλείων σχεδιασμού και ανάπτυξης του δικτύου διανομής σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Τα στρατηγικά αυτά έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκσυγχρονισμού τεχνολογιών, όπως τα έξυπνα δίκτυα και η τηλεμέτρηση, αλλά και έργα εκσυγχρονισμού πολλών εσωτερικών λειτουργιών της εταιρίας, με οδηγό τις νέες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα έξυπνα νησιά, δηλαδή νησιά με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, αποτελούν άλλον ένα τομέα που ο ΔΕΔΔΗΕ  δίνει στρατηγική έμφαση και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Ευρώπη. Τα έξυπνα συστήματα θα εξυπηρετούν σημαντικά την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα ελληνικά έξυπνα νησιά μπορούν να αποτελέσουν ένα best practice για την ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Ευέλικτη οργάνωση
Ταυτόχρονα όμως με τα έργα τεχνολογικής του αναβάθμισης, ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο ευέλικτης οργάνωσης και εταιρικής διακυβέρνησης, με πελατοκεντρική νοοτροπία. Η αναδιοργάνωση των εσωτερικών του δομών, πρέπει να υλοποιηθεί με γνώμονα τη διασφάλιση της προσήλωσης όλων των εργαζομένων σε μετρήσιμους στόχους, αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησης της απόδοσης και αποτελεσματικότητας όλων των διαδικασιών που οδηγούν στην επίτευξη αυτών των στόχων, όλων των καθημερινών ενεργειών που θα οδηγήσουν σταδιακά στην επίτευξη του στρατηγικού οράματος της εταιρίας.
Ο πυρήνας για τη μετάβαση στο νέο σύγχρονο μοντέλο δεν είναι άλλος από το ίδιο το προσωπικό της εταιρίας. Η αξιολόγηση και η αξιοποίηση του προσωπικού, αποτελεί βασική παράμετρο για την αποτελεσματική υλοποίηση της εταιρικής στρατηγικής.
Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ΔΕΔΔΗΕ, θα παίξει και η ευελιξία του στην πρόσληψη νέου προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία που απαιτούν οι καινοτόμες τεχνολογίες.
*Ο Στέφανος Οκταποδάς είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.
*Το άρθρο περιλαμβάνεται στην έκδοση GREEK ENERGY 2019 που κυκλοφορεί για 8η συνεχή χρονιά το επιτελείο του energypress. 
 


Αρχειοθήκη ιστολογίου