Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Φωτογραφικές αλλά και ύποπτες ενεργειακές τροπολογίες

Τρεις τροπολογίες δύο από το ΥΠΕΝ και μία από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακά θέματα κατατέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο για το ίδρυμα Σ. Νιάρχος.
Η πρώτη τροπολογία αφορούσε στην τακτοποίηση σοβαρών εκκρεμοτήτων της αγοράς των ΑΠΕ και συγκεκριμένα ρύθμιζε τεχνικής φύσης ζητήματα για την ισχύ αδειών έργων ΑΠΕ, αλλά και για την απαλλαγή από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ για τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων.
Και εάν η τροπολογία για τις ΑΠΕ περιλάμβανε τη ρύθμιση αναγκαίων εκκρεμοτήτων, η δεύτερη τροπολογία του ΥΠΕΝ αφορά κατά κύριο λόγο στην επαναφορά μιας σειράς από διατάξεις που αφορούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να περάσουν από τη βουλή σε παλαιότερο νομοσχέδιο, ωστόσο προκάλεσαν κατακραυγή και αποσύρθηκαν.

Οι ρυθμίσεις αυτές, που αναδεικνύουν την ανεπαρκή και φοβική λειτουργία της διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής, επανέρχονται και αφορούν στον περιορισμό της αστικής και ποινικής ευθύνης μελών της ΡΑΕ αλλά ακόμη και του προσωπικού της γραμματείας από τυχόν αγωγές τρίτων ιδιωτών (εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που βρίσκονται υπό έρευνα).

Εδώ να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα προβλήματα που προκαλεί τα τελευταία χρόνια ο τρόπος διοίκησης της ΡΑΕ, όπως ανέδειξε η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, υπάρχουν στελέχη της ανεξάρτητης αρχής που είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία εφαρμογής δύσκολων και απαιτητικών διαρθρωτικών μέτρων και τα οποία έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά τους απολαμβάνοντας τα εύσημα της Επιτροπής.
Στην ίδια τροπολογία επίσης, προβλέπεται η αλλαγή του καθεστώτος των προσλήψεων, καθώς αυτές θα γίνονται με αξιολόγηση της ΡΑΕ και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Με τη νέα διαδικασία θα καλυφθούν 79 κενές θέσεις.
Εκτός της ΡΑΕ η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΕΝ ρυθμίζει επίσης και το θέμα του μακροχρόνιου μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος, ο οποίος είναι αναγκαίος για να τεθεί σε λειτουργία και να μην είναι ζημιογόνος η νέα επένδυση της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Επίσης στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στην παράταση των προθεσμιών για τους σταθμούς ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί στο έργο της διασύνδεσης Πολυπόταμος Ν. Μάκρη αλλά και στην παράταση της λειτουργίας κατά παρέκκλιση των ατμοηλεκτρικών μονάδων της Κρήτης.

Η τρίτη τροπολογία ενεργειακού ενδιαφέροντος που κατατέθηκε χθες από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην ελαστικοποίηση των όρων για την αποθήκευση ναυτιλιακού πετρελαίου τράνζιτ ειδικά για το νησί της Λέσβου. Η εν λόγω "περίεργη” τροπολογία χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως φωτογραφική, ενώ να σημειωθεί ότι το τράνζιτ ναυτιλιακό πετρέλαιο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και πρέπει να τηρούνται σημαντικές δικλείδες ασφάλειας καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει εστία λαθρεμπορίου.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου