Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Καθυστερούν τα κρίσιμα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ

Γιώργος Φιντικάκης
Βήμα σημειωτέον καταγράφει η πρόοδος για τουλάχιστον δέκα από τα 13 μεγάλα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακό του πλάνο, προκειμένου να σηματοδοτησουν τον μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη εταιρεία ψηφιοποιημένων λειτουργιών.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για μια σειρά μεγάλων projects, όπως για παράδειγμα εκείνου για την "εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών", (GIS) το οποίο και επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019, με στόχο την ψηφιακή αποτύπωση όλων των δικτύων πάνω σε κατάλληλα γεωγραφικά υπόβαθρα. Τα παραπάνω θα συνέβαλαν καταλυτικά στην βελτίωση αντιμετώπισης των βλαβών, και άρα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του ΔΕΔΔΗΕ.


Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε ολοκληρωθεί παρά μόνο το 25% του έργου, και συγκεκριμένα η προμήθεια και εγκατάσταση του γεωγραφικού υποβάθρου (OSM) για όλη την επικράτεια. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαβάζουμε ότι ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, όπως και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (Η/Υ, plotters, scanners και GNSS), ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων. Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του αρχικού προγραμματισμού, το φιλόδοξο project προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 3o τρίμηνο του 2022, χρονοδιάγραμμα που μένει φυσικά να αποδειχθεί κατά πόσο θα τηρηθεί.
Καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν πλειάδα άλλων έργων, όπως η δημιουργία "Κέντρου Ελέγχου των δικτύων των Νησιών", που επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019, ωστόσο το νέο χρονοδιάγραμμα μιλάει για το 3o τρίμηνο του 2021, δίχως κι εδώ να ξέρει κανείς αν αυτό θα τηρηθεί. Εως και τον Μάρτιο, είχε υλοποιηθεί το 58% του έργου, δηλαδή ήταν σε λειτουργία το νέο SCADA-DMS, όπως και τα νέα RTUs στους υποσταθμούς υψηλής / μέσης τάσης.
Επίσης εντός του 2019, όφειλαν να έχουν εκσυγχρονιστεί τα κέντρα ελέγχου των δικτύων στις περιφέρειες Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ηπείρου, ωστόσο έως τον Μάρτιο είχε υλοποιηθεί μόλις το 26%. Η παράδοση του συνολικού project τοποθετείται πλέον στα τέλη του 2021.

Εντός της τρέχουσας χρονιάς έπρεπε επίσης να έχουν παραδοθεί τα νέα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, ωστόσο τα νέα χρονοδιαγράμματα μιλούν για το 3o τρίμηνο του 2023. Έως τον Μάρτιο του 2019 δεν είχε υλοποιηθεί παρά μόνο το 11%.
Ταυτόχρονα, παράταση για το 2021 έχουν πάρει η δημιουργία υποδομών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, (υλοποίηση μόλις 23% έως τον 3ο/ 2019), η αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας (προμήθειες, μηχανοργάνωση κ.λπ.), αλλά και η ανάπτυξη συστήματος ενιαίας διαχείρισης πληροφοριών (υλοποίηση μόλις 27% έως τον 3ο/2019).
Οσο για την ολοκλήρωση ενός άλλου έργου, που αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα, όπως π.χ. οι 2.000 εναέριοι τηλεχειριζόμενοι διακόπτες φορτίου, αυτή τοποθετείται στα τέλη του 2023, αφού έως τον Μάρτιο του 2019 δεν είχε παραδοθεί παρά μόνο το 25%.
Το πλέον ωστόσο χαρακτηριστικό project που κινείται εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος, αφορά το σίριαλ των έξυπνων ρολογιών, δηλαδή την αρχική πιλοτική τοποθέτηση 200.000, την οποία και θα διαδέχονταν κάποια στιγμή η αντικατάσταση και των 7,5 εκατ. μετρητών πανελλαδικά. Στο πρώτο σκέλος, της πιλοτικης εγκατάστασης, έπειτα από πάμπολλες ενστάσεις και δικαστικές περιπέτειες, αναμένεται ακόμη η οριστική απόφαση του ΣτΕ.
Το ερώτημα ωστόσο είναι που βρίσκεται η άλλη φιλόδοξη πρόταση, αυτή για δημιουργία θυγατρικής του ΔΕΔΔΗΕ, όπου θα μεταφέρονταν ως περιουσιακά στοιχεία οι υφιστάμενοι μετρητές, προκειμένου εν συνεχεία να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο, στρατηγικός επενδυτής, να αποκτήσει το 51% και να χρηματοδοτήσει το project. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου