Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ και του υπερταμείου για την καταστροφή της επιχείρησης

«Εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον το βασικό μέτοχο της εταιρείας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται του σχεδίου της “μικρής ΔΕΗ” και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη έρχεται μερικές μόνον ώρες μετά την ανάλογη τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία».
Διαβάστε παρακάτω το συγκεκριμένο απόσπασμα της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Το σχέδιο για τη ΔΕΗ» όπου περιλαμβάνονται οι αναφορές Μητσοτάκη στα σχετικά θεματα:

«Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν χαρτογραφήσει και τις «νάρκες» της επόμενης μέρας. Πιο κρίσιμη και πιο άμεση μοιάζει αυτή της ΔΕΗ. Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και την «αβάσταχτη ελαφρότητα» της κυβέρνησης που υπονόμευε το μέλλον της Επιχείρησης, εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει, Όπως και ότι «η οικονομία μας δεν υπάρχει χωρίς ενέργεια. Και ενέργεια δεν υπάρχει χωρίς ΔΕΗ».
Κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση ότι «αφού πρώτα πολέμησε το σχέδιό μας για “μικρή ΔΕΗ” που θα κρατούσε υγιή και όρθια τη ΔΕΗ να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της για όγδοη δεκαετία, τελικά την κατέστρεψε».
Θυμίζει ότι «από 2,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στο τέλος Ιουνίου 2014, τώρα, πέντε χρόνια μετά, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι έξι φορές χαμηλότερη, στα 423 εκατ. ευρώ. Από 91 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, έφτασε σε ζημιές 542 εκατ. ευρώ το 2018. Ξεπουλάει λιγνιτικές μονάδες, με το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν και οι δανειστές, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς».
Και υπογραμμίζει με έμφαση ότι η «καταστροφή που συνέβη στη ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο», καθώς αποκαλύπτει ότι «έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυγίανση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά καμία δεν υιοθετήθηκε».
Προαναγγέλλει μάλιστα ότι «εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον το βασικό μέτοχο της εταιρείας».
«Εννοείται πως η Ν.Δ. θα διασώσει τη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, ζημιώνοντας με πρωτοφανή τρόπο την περιουσία του Έλληνα φορολογουμένου», τονίζει.»

Αρχειοθήκη ιστολογίου