Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Κομισιόν: Αναγκαίες οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ για την ανάκτηση κόστους αλλά και το άνοιγμα της αγοράς

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Το καυτό θέμα των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και τη διατήρηση της δημόσιας εταιρίας στη δεσπόζουσα θέση θίγει η Κομισιόν στην τρίτη έκθεση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη «σημαντική μείωση της κερδοφορίας και  επιδείνωση των ταμειακών ροών» αλλά και το γεγονός πως «οι λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να πωληθούν συνέβαλαν περαιτέρω στις απώλειες.»
Τα ερωτήματα που τίθενται σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είναι κατά πόσο η ΔΕΗ μπορεί να διατηρήσει το μέγεθος της με την τρέχουσα τιμολογιακή της πολιτική.

Το συμπέρασμα που διατυπώνει και παράλληλα η σύσταση που απευθύνει στις αρμόδιες αρχές είναι πως «ενώ οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους, εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να διευκολύνουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των πολύ αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα».
Η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, σύμφωνα με τους δανειστές, αφενός θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρίας και αφετέρου θα επιτρέψουν και στους ανταγωνιστές της προχωρώντας με τη σειρά τους σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων να επεκταθούν διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια από τον δεσπόζοντα παίκτη.

Η Κομισιόν σε άλλο ένα σημείο της έκθεσης της καυτηριάζει τη «στρέβλωση των οικιακών τιμολογίων μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια που θέλει η Ελλάδα να εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας». Μάλιστα επικροτεί την απόφαση της δημόσιας εταιρίας για τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας που απολαμβάνουν οι πελάτες της, ως μέτρο τόνωσης των εσόδων της καθώς και για το άνοιγμα της αγοράς.

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζει αναφέρεται και στα θετικά νέα που είχε η ΔΕΗ στο τρέχον τρίμηνο όπως η αναβάθμιση των ομολόγων της και εξασφάλιση δανείων από εθνικά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τονίζει επίσης και την προσπάθεια της δημόσιας εταιρίας να συμφωνήσει με τις αρχές σχετικά με τις πληρωμές από προηγούμενα έτη για υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας (ΥΚΩ, με αποφάσεις που αναμένεται από τη ΡΑΕ για το θέμα αυτό).
Διαρθρωτικά ζητήματα διαπιστώνει, η Κομισιόν και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος της δημόσιας εταιρίας και ιδίως στην αύξηση 20% των απλήρωτων λογαριασμών των λεγόμενων ανενεργών πελατών της, δηλαδή εκείνων που άλλαξαν προμηθευτή αφήνοντας χρέη στη δημόσια εταιρία.
Προτρέπει δε, τις αρχές στη λήψη κανονιστικών αποφάσεων.


Αρχειοθήκη ιστολογίου