Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Χατζηδάκης: «Δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν»



xatzid-dei

Τόσο για τη μονιμότητα όσο και για την εθελούσια έξοδο θα ακολουθηθεί το μοντέλο ΟΤΕ διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης - Οι δέκα παρεμβάσεις που προωθούνται για την ΔΕΗ


Τη λογική των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδιά για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων ο κ. Χατζηδάκης είπε «να κοιτάξουμε τι έγινε στον ΟΤΕ. Ήταν μια παρόμοια περίπτωση. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλαμβάνονται όπως θα προσλαμβάνονται οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ».


Όπως διευκρίνισε «δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν».


«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.


Όσον αφορά τους περίπου 80 γενικούς διευθυντες και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι θα έχουν τριετή συμβόλαια. «Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά. Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.
Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ που σχεδιάζει το υπουργείο του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνητοποίση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας, όχι ο προυπολογισμός, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά (σ.σ. η ΔΕΗ) να κάνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια».

«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» πρόσθεσε χωρίς, πάντως, να δώσει ακριβή στόχο για την εθελούσια έξοδο μολονότι, όπως είπε,ο ίδιος έχει μια εικόνα για το θέμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 «καθώς περιορίζεται το κόστος της ΔΕΗ υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να μην πηγαίνει ο υπουργός κάθε τρεις και λίγο να λέει στους πολίτες "βάλτε το χέρι στην τσέπη" με νέα τιμολόγια».


Ειδικά για την απολιγνητοποίηση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι πολύ αναγκαία και γιατί προκαλεί και οικονομική ζημία στη ΔΕΗ καθώς «200 εκατ. έχασε πέρυσι, 300 φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερα λόγω της εξέλιξης των επιβαρύνσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Αρχειοθήκη ιστολογίου