Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Ζερβός: Αχρείαστη η απόσυρση 4.000 MW λιγνιτικών από το 2023 - Πρέπει να αντικατασταθούν με ΑΠΕ, όχι με αέριο

Χάρης Αποσπόρης
Οι ΑΠΕ είναι το μεγαλύτερο success story στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας κατά την τελευταία δεκαετία, όπως τόνισε ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος του REN21, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πτώση του κόστους των ανανεώσιμων τεχνολογιών και ιδίως των φωτοβολταϊκών προσδίδει μια άλλη ώθηση στον κλάδο διεθνώς, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ενίσχυση των ΑΠΕ στους υπόλοιπους τομείς πλην του ηλεκτρισμού.
Αναφορικά με τα εγχώρια δρώμενα, ο κ. Ζερβός μίλησε για το νέο ΕΣΕΚ και χαρακτήρισε καλό βήμα την απόφαση για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, αλλά με έναν αστερίσκο:
Θεωρεί ότι η απόσυρση των μονάδων Μελίτης 1, Αγ. Δημητρίου 5 και Μεγαλόπολης 4 δεν χρειάζεται να γίνει από το 2023. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "θα χάσεις 4.000 μεγαβάτ μέσα σε 4 χρόνια και θα τα αντικαταστήσεις με τί;"
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λύση για τη χώρα δεν είναι η αντικατάσταση των μονάδων αυτών με μονάδες αερίου, ιδίως εν μέσω αβεβαιότητας που προκαλείται από το green deal, αλλά η αντικατάτασή τους με ΑΠΕ σε ένα πιο εύλογο χρονοδιάγραμμα. "Ήδη έχουμε εξάρτηση από ξένους ενεργειακούς πόρους και βιώσαμε στο παρελθόν δύο κρίσεις εφοδιασμού με αέριο", υπενθύμισε σχετικά ο κ. Ζερβός.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Ιβάν Πινέντα, διευθυντή επικοινωνίας του συνδέσμου WindEurope, ο οποίος δήλωσε στο ίδιο συνέδριο: "Θα επενδύσετε οι Έλληνες δισεκατομμύρια για το αέριο εφόσον οι υποδομές αυτές θα έχουν διάρκεια ζωής πολλές δεκαετίες;".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου