Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

"Γυμνός" ο ΔΕΔΔΗΕ - Λείπουν 120.000 ξύλινες κολώνες - Χατζηδάκης: 200 εκατ. ευρώ οι αναγκαίες ετήσιες επενδύσεις

Ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) αναδεικνύεται η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα  τα τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΥΠΕΝ. 
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, ιδαίτερα επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, όπως φάνηκε και στο τελευταίο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Ιανουαρίου («Ηφαιστίωνας») που προκάλεσε 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους στο Δίκτυο.
Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα. 

Γι’ αυτό και εγείρει έντονο προβληματισμό, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ,  το γεγονός ότι το απόθεμα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος είναι για 195.000 τεμάχια! 
Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών. 
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με πηγές του ΥΠΕΝ,  έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ.  Όπως δήλωσε νωρίτερα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αφήνουν να διαρρεύσουν πηγές του ΥΠΕΝ, με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 που αφορούν στη ΔΕΗ (και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100%  θυγατρική της Επιχείρησης), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία,  ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα.
"Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται" υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου.


Αρχειοθήκη ιστολογίου