Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παραμονή το ανώτερο έως 3 μήνες και παροχή από 5 προμηθευτές εισηγείται η ΡΑΕ

Καθολική υπηρεσία: Παραμονή το ανώτερο έως 3 μήνες και παροχή από 5 προμηθευτές εισηγείται η ΡΑΕ
Οι προμηθευτές θα παρέχουν την υπηρεσία ταυτόχρονα, αναλαμβάνοντας καθένας έναν αριθμό καταναλωτών που αντιστοιχεί στο μερίδιό του
Την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την καθολική υπηρεσία, ώστε να λειτουργεί πραγματικά ως ένα μεταβατικό διάστημα για την εξεύρεση νέου προμηθευτή, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ. Στην εισήγηση της Αρχής θα βασισθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα ορίζει το νέο πλαίσιο εφαρμογής της υπηρεσίας.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ εισηγείται τη θέσπιση ενός ανώτερου χρονικού ορίου παραμονής ενός καταναλωτή στην υπηρεσία, το οποίο τοποθετεί στους 3 μήνες.

Επομένως, πριν λήξει η συγκεκριμένη προθεσμία, θα είναι υποχρεωμένος να έχει βρει εταιρεία προμήθειας και να υπογράψει σύμβαση μαζί της, ώστε αυτή να αναλάβει την εκπροσώπησή του.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα αλλάξει άρδην το ισχύον καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός παραμονής. Κάτι που σημαίνει πως οι καταναλωτές που έχουν υπαχθεί στην καθολική υπηρεσία συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται, ακόμη κι αν δεν καταβάλουν τα ποσά που αναλογούν στις καταναλώσεις τους. Επομένως, στην πράξη δεν λειτουργούν ως αντικίνητρο οι υψηλότερες χρεώσεις, με τις οποίες επιβαρύνονται στην καθολική υπηρεσία.

Ταυτόχρονη και όχι εκ περιτροπής παροχή από τους προμηθευτές 

Παράλληλα, η ΡΑΕ προτείνει η υπηρεσία να παρέχεται από τους 5 μεγαλύτερους προμηθευτές, με βάση το μερίδιο των εταιρειών προμήθειας στη λιανική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αρχή προτείνει οι εν λόγω προμηθευτές θα παρέχουν την υπηρεσία ταυτόχρονα, αναλαμβάνοντας καθένας έναν αριθμό καταναλωτών που αντιστοιχεί στο ποσοστό του.

Η ταυτόχρονη παροχή της υπηρεσίας, που εισηγείται η ΡΑΕ, διαφοροποιείται από την πρόβλεψη του πρόσφατου του νομοσχεδίου, όπου ναι μεν αναφερόταν πως η υπηρεσία θα παρέχεται από τους πέντε μεγαλύτερους παρόχους, ωστόσο προβλεπόταν πως θα την αναλάμβαναν εκ περιτροπής.

135.000 καταναλωτές στην καθολική υπηρεσία

Αυτή τη στιγμή στην καθολική υπηρεσία υπάγονται 135.000 καταναλωτές, όπως ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο Athens Energy Dialogues η Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Αρχής, Νίκος Μπουλαξής, είχε προαναγγείλει ήδη από τον Νοέμβριο την εισήγηση προς το ΥΠΕΝ, με σκοπό την αυστηροποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Μπουλαξής είχε αναφέρει πως πρόθεση της ΡΑΕ είναι η καθολική υπηρεσία να σταματήσει να λειτουργεί ως μία ιδιότυπη μορφή ασυλίας, για καταναλωτές που έχουν μεταπέσει σε αυτήν και οι οποίοι συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται, χωρίς να εξοφλούν τις οφειλές τους. 

Εκ νέου ορισμός

Σύμφωνα με την Αρχή, θα πρέπει να οριστεί εκ νέου η έννοια της Καθολικής Υπηρεσίας, ώστε να συνάδει με την έννοια που αποδίδεται στο ενωσιακό δίκαιο (Οδηγία 2009/72) και να αποτρέπεται η καταστρατήγηση του σκοπού, μέσω της καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αποτρέπεται η αέναη παροχή «δωρεάν» ρεύματος, μέσω της πρακτικής της συνεχιζόμενης ηλεκτροδότησης χωρίς την καταβολή του τιμήματος από τους καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προσέθετε η ΡΑΕ, η υποχρεωτική εκ περιτροπής ανάθεση στους πέντε μεγαλύτερους παρόχους δεν θα επέλυε το πρόβλημα. Αντίθετα, θα το μετακύλιε στους λοιπούς προμηθευτές, οι οποίοι ενδεχομένως δεν δύνανται να ανταποκριθούν.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου