Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

"Αδιανόητη απόφαση της διοίκησης"


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Ανοιχτή επιστολή
Εκκαθαρίσεις στελεχών (ή Πογκρόμ απολύσεων) – Αδιανόητη απόφαση της διοίκησης
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Έκπληξη, για τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα και Ανησυχία για τις μετέπειτα συνέπειες προκαλεί η απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στη βίαιη καρατόμηση δεκάδων στελεχών της, καταγγέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας τους από 1ης Μαρτίου 2020.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. την Τρίτη 21.1.2020 ξεκινάει η διαδικασία λύσης σύμβασης εργασίας σε όλους τους εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, οι οποίοι μέχρι 31.01.2020 συμπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους , και στους οποίους έχουν ανατεθεί και ασκούν καθήκοντα Διοικητικών Στελεχών του 1ου και 2ου ιεραρχικού επιπέδου.
Επισημαίνω ότι το ηλικιακό όριο που ίσχυε γι’ αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων ήταν το 65ο έτος. Αφορά δηλαδή όλους τους Διευθυντές και Βοηθούς Διευθυντές Ορυχείων, των Σταθμών Παραγωγής, της Εμπορίας και των Υποστηρικτικών Λειτουργιών της Επιχείρησης.
Πρόκειται για ένα αιφνιδιαστικό , αδικαιολόγητο πογκρόμ εκκαθαρίσεων εναντίον στελεχών αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως συζήτηση ενημέρωση, ούτε με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αλλά ούτε και με τα (υπό εκκαθάριση) στελέχη, έτσι όπως επιβάλλεται από την οδηγία 2002/ 14 Ε.Κ, το Π.Δ 178/2002, το Π.Δ 240/2006 καθώς επίσης και με τον νόμο 3846/2010 που αναφέρουν ότι: «Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε περιπτώσεις που επέρχονται με τις αποφάσεις του σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (απολύσεις, αναδιάρθρωση επιχείρησης, αλλαγές στην οργάνωση, στην αμοιβή και στο χρόνο εργασίας)
Σκοπός της ενημέρωσης και διαβούλευσης είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν και να ανταλλάσσουν απόψεις με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των συμφερόντων τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυτών σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της επιχείρησης. Με τη διαδικασία της ενημέρωσης και διαβούλευσης αμβλύνονται οι αυθαιρεσίες της εκάστοτε εργοδοσίας καλλιεργείται πνεύμα συνεργασίας και βελτιώνεται το κλίμα στις εργασιακές σχέσεις».
Θέλω να θυμίσω ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε καταγγείλει την αντίστοιχη απόφαση της προηγούμενης διοίκησης (24.1.2017), με επιστολή, σχετικό δελτίο τύπου και παράσταση διαμαρτυρίας στη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ.
……Απλά για κάποιους αύριο είναι μόνο Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 και ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:35.-
Γιώργος Αδαμίδης
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου