Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ενόψει ιδιωτικοποίησης, να περάσουν σταδιακά στα τέλη δικτύου τα 115 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει η ΔΕΗ


Θοδωρής Παναγούλης
Στις οικονομικές καταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το 2018, υπάρχει σαφής αναφορά, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται υποανάκτηση στα έσοδα του Διαχειριστή, που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, της τάξης των 115 εκατ. ευρώ.
Η υποανάκτηση έχει προκύψει από το γεγονός ότι η πραγματική ζήτηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, υποχώρησε αισθητά συγκριτικά με τις προβλέψεις, οπότε τα έσοδα του Διαχειριστή για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ήταν λιγότερα από όσα είχαν προβλεφθεί.

Στη βάση αυτή η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει στείλει επιστολή με την οποία αμφισβητεί το εγγυημένο έσοδο και συνεπώς τα τέλη δικτύου που αποφάσισε η ΡΑΕ για τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας να προβλεφθεί η ανάκτηση των 115 εκατ. ευρώ που λείπουν από τα ταμεία της θυγατρικής της.
Δεδομένου ότι οι Διαχειριστές δεν μπορεί να "χάσουν λεφτά", τα 115 εκατ. ευρώ θα πρέπει πράγματι να ανακτηθούν από τα τιμολόγια δικτύου που θα ορίσει για τα επόμενα χρόνια η ΡΑΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί παρά να γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών.
Στην ουσία η ΔΕΗ ζητάει από τη ΡΑΕ να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα εισπράξει ο ΔΕΔΔΗΕ τις υποανακτήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα μέρος των 115 εκατ. ευρώ θα «μπεί» στα τιμολόγια δικτύου του 2020 και ότι θα υπάρξει πράγματι ένας οδικός χάρτης και για την είσπραξη των υπολοίπων.
Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, πέραν των άλλων, και για να ξεκαθαρίσει η εικόνα ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.



Αρχειοθήκη ιστολογίου