Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επιλογή Πατεράκη - Παρεμβάσεις στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή

Χρήστος Στεφάνου
Στο επίκεντρο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ βρίσκεται ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού της επιχείρησης όπως κατέδειξε χθες και η ανακοίνωση της επιλογής του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλέξανδρου Πατεράκη. Ο κ. Πατεράκης, με εμπειρία σε ανάλογα project σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας για την ψηφιοποίηση διαδικασιών και λειτουργιών εντός της ΔΕΗ. 
Η ψηφιακή μετάβαση της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας ανά τον κόσμο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς συνδέεται με τη νέα εποχή τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με την επαφή με τον πελάτη και την παροχή νέων υπηρεσιών που θα καταστούν εφικτές με την εγκατάσταση των
έξυπνων μετρητών. Ενδεικτικά μεταξύ των στόχων της ψηφιακής μετάβασης της ΔΕΗ θα είναι είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, η αναβάθμιση του δικτύου  και η δημιουργία νέων ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας, με στόχο να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες και να καλυφθούν νέες ανάγκες, όπως η αποκεντρωμένη παραγωγή και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών. Η ψηφιοποίηση του δικτύου και η εισαγωγή έξυπνων μετρητών θα αποτελέσει τη βάση ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση έξυπνου δικτύου, με συστήματα τηλεχειρισμού του δικτύου, της ζήτησης αλλά και της παραγωγής (GIS, Scada). Παράλληλα η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα πίσω από τον έξυπνο μετρητή με εισαγωγή data analytics. 
Σημειώνεται ότι ο κ. Πατεράκης έχει στο παρελθόν εργαστεί σε εταιρείες όπως η Arthur Andersen, η Tellas, η Vodafone, αλλά και η Etihad Etisalat της Σαουδικής Αραβίας όπου ήταν επικεφαλής του μετασχηματισμού σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Πριν τη ΔΕΗ βρισκόταν στο γνωμοδοτικό συμβούλιο της Lumia Capital ενώ παράλληλα κατείχε τη θέση του CTO της Axiata Celcom στη Μαλαισία. 



 https://energypress.gr/news/ti-simainei-gia-ti-dei-o-psifiakos-metashimatismos-kai-i-epilogi-pateraki-paremvaseis-stin

Αρχειοθήκη ιστολογίου