Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Έτοιμο το 4ετές ρυθμιστικό πλαίσιο εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ

Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκληρώνοντας το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που θα προσδιορίζει τα έσοδα της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ.
Το σχετικό κείμενο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιουνίου από τη ΡΑΕ και μέσα σε αυτό προτείνονται προς καθιέρωση καινοτόμα χαρακτηριστικά για τα ποσά που δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εισπράττει (επιτρεπόμενα έσοδα) καθώς και αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργία του (απαιτούμενα έσοδα). Τα τέλη και ο τρόπος είσπραξης θα έχουν διάρκεια ισχύος σε πρώτη φάση για τέσσερα χρόνια και με δικαίωμα επέκτασης για άλλα τέσσερα.
Η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει διάρκεια 2024. Ανά τέσσερα χρόνια θα υπολογίζονται οι συντελεστές των ετήσιων εσόδων του, τα οποία μέχρι τώρα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο τελευταίος Διαχειριστής στην αγορά ενέργειας που δεν είχε μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τα ρυθμιζόμενα έσοδα του, όπως δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ, και με την καινούργια μεθοδολογία δημιουργείται πλέον ένα ασφαλές περιβάλλον για το επενδυτικό πρόγραμμα στο δίκτυο διανομής.
Μέσα από το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ καθιερώνονται και τέσσερις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus) για τον ΔΕΔΔΗΕ, που αναλόγως με την επίτευξη των στόχων θα μπορεί να αυξάνει τα έσοδα του ή αν δεν το καταφέρνει να μειώνονται. Αυτά είναι για τη μείωση των λειτουργικών του δαπανών, την υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας, για τη μείωση των ρευματοκλοπών καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Έμφαση δίνεται στις μη προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα ανάψει το πράσινο φως στον ΔΕΔΔΗΕ να τελειώσει το στρατηγικό επιχειρησιακό του σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκ. και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.
Ταυτόχρονα με το ρυθμιστικό πλαίσιο και το επιχειρησιακό σχέδιο οι υποψήφιοι επενδυτές για την αγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών θα έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού των οικονομικών τους προσφορών αλλά και επενδυτικών τους σχεδίων μέσω της εταιρίας.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου