Τα σενάρια για την επόμενη μέρα των τηλεθερμάνσεων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα συζητιούνται ευρέως αυτή την περίοδο. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ( ΣΗΘΥΑ) στην Καρδιά ώστε να τροφοδοτείται η πόλη της Κοζάνης, αλλά και της Πτολεμαΐδας. Φυσικά ως το 2028 η Πτολεμαΐδα θα τροφοδοτείται από την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V, εφόσον όμως εκείνη μπαίνει στο σύστημα έχοντας ως εφεδρεία τη ΣΗΘΥΑ φυσικού αερίου στην Καρδιά. Και ουδείς ξέρει αν θα συνεχίσει μετά το 2028 και με ποιο μείγμα καυσίμου.

Η μονάδα συμπαραγωγής είτε κατασκευαστεί στην Καρδιά είτε στον Άγιο Δημήτριο είτε στο Δρέπανο είναι μια ολόκληρη επένδυση, η οποία απλά γίνεται στα υπάρχοντα οικόπεδα των ΑΗΣ. Προτάσσεται στο σύστημα και θα εξεταστεί από την ΑΝΚΟ η περίπτωση του σεναρίου κατασκευής της για να συνδεθούν πάνω της και η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα χωρίς φυσικά να αγνοείται η επένδυση στην Πτολεμαΐδα V.
Σε όλα αυτά τα εξεταζόμενα σενάρια ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος της ΔΕΗ και αν τελικά επιθυμεί να επενδύσει σε μια μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου. Σε αυτήν την περίπτωση που η ΔΕΗ εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΣΗΘΥΑ φυσικού αερίου στην Καρδιά και η Κοζάνη -παρότι συνδέεται με τον Άγιο Δημήτριο- θα συνδεθεί με την Καρδιά, με εξωτερικό δίκτυο 7χλμ από το Δρέπανο, κάτι που θεωρείται εφικτό.
Σε διαφορετική όμως περίπτωση η κάθε τηλεθέρμανση θα εξετάσει τη δημιουργία δικής της ΣΗΘΥΑ με την Κοζάνη να βλέπει προς Άγιο Δημήτριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos αναμένεται μια συνάντηση δήμων, ΔΕΗ, τηλεθερμάνσεων, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ για να εκφραστούν ξεκάθαρα οι προθέσεις κάθε μέρους.
Είναι εντελώς διαφορετικό να είναι φορέας διαχείρισης ο δήμος είτε μια σύμπραξη δήμων και διαφορετικό να συμμετάσχει και η ΔΕΗ, η οποία ακόμα δεν έχει αποκαλύψει το στρατηγικό της σχέδιο ούτε και το εναλλακτικό καύσιμο για τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V μετά το 2028.
Οι χρόνοι είναι οριακοί, οι μονάδες κλείνουν, η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο μονάδας συμπαραγωγής, αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε διερευνητικό επίπεδο. Η πρόταση του Συντονιστή Δίκαιης Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη δείχνει ότι η συμπαραγωγή με φυσικό αέριο είναι η λύση για την περιοχή μας χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τον φορέα διαχείρισης…

Ιωάννα Παπαδημητρίου
 http://www.prlogos.gr