Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΚΚΕ: Καταστροφή του περιβάλλοντος από τα σχέδια των «πράσινων επενδυτών»

«Οι υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων» που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιοµηχανική ανάπτυξη, «προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγµατικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστηµα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωµό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος .
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα σχέδια των «πράσινων επενδυτών» και την επιβάρυνση του λαού µε το πανάκριβο πράσινο ρεύµα, τους πράσινους φόρους, την αγορά νέων «οικολογικών αυτοκινήτων». Προσθέτει ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις «κλείνουν τα µάτια µπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη ενέργειας απ’ την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, µε τη γρήγορη εφαρµογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας».

Το ΚΚΕ τονίζει πως η διαπάλη για την επικράτηση των σχεδίων της «πράσινης ανάπτυξης» αποτελεί πλευρά των ενδοϊµπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται, για το µοίρασµα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το µέλλον της ανθρωπότητας, ενώ «η στήριξη στα επικίνδυνα πολεµικά σχέδια και στις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναδεικνύει µε ξεκάθαρο τρόπο το πραγµατικό αντιδραστικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω απ’ τον «πράσινο µανδύα» και των ελληνικών κυβερνήσεων και αστικών κοµµάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ)».
Υποστηρίζει ότι «στη χώρα µας και ενώ η προσοχή του λαού ήταν στραµµένη στην αντιµετώπιση της πανδηµίας, η κυβέρνηση της ΝΔ µε την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το νόµο για τον “εκσυγχρονισµό της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας” που αποδεικνύει για µια ακόµα φορά ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συµβαδίζουν» και προσθέτει: «Τόσο η ΝΔ σήµερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόµµατα υλοποιούν την ίδια πολιτική που αντιµετωπίζει στην ουσία τις διατάξεις για περιβαλλοντικό έλεγχο των επενδύσεων του κεφαλαίου ως «αναχρονισµούς» που βλάπτουν την ανάπτυξη» αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας την «στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόµενους να συµπορευθούν µε το ταξικό εργατικό κίνηµα και να απαιτήσουν:
-Κατάργηση όλου του δασοκτόνου νοµικού πλαισίου
-Φτηνό, ποιοτικό νερό για το λαό, µε άµεση µείωση των τιµολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαµηλόµισθους, χαµηλοσυνταξιούχους. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και στην εµπορευµατοποίηση του νερού.
-ΟΧΙ στην εµπορευµατοποίηση της διαχείρισης των απορριµµάτων και σε κάθε µορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συµβάσεις παραχώρησης.
-Κατάργηση του σηµερινού νοµοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ
-Εκπόνηση ολοκληρωμένου, ουσιαστικού επιστημονικού σχεδιασμού για την πολιτική προστασία, λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών, εκπόνηση ολοκληρωµένου σχεδιασµού αντιµετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενηµέρωση του πληθυσµού, κρατική χρηµατοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου