Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΚΔΕΠ: Eδραιώνεται η δράση στο σημερινό ερευνητικό γίγνεσθαι των Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας


Το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ), αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα της ΔΕΗ Α.Ε.  Στόχος του είναι να γίνε ένα κέντρο καινοτομίας και δημιουργικότητας όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ελλάδας αλλά και να διακριθεί στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Η στρατηγική Έρευνας και Ανάπτυξης του ΚΔΕΠ είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία όπως έχει αναλυθεί από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ Γ. Στάση, στηρίζεται σε τρείς άξονες: την απολιγνιτοποίηση (decarbonization), την αποκέντρωση (decentralization) και την ψηφιοποίηση (digitalization).

Στην εφαρμοσμένη έρευνα, χώρο δραστηριοποίησης και αρμοδιότητας του ΚΔΕΠ, η υλοποίηση της στρατηγικής της επιχείρησης προωθείται με την συμμετοχή στις τεχνολογίες κλειδιά του Ενεργειακού Μετασχηματισμού και του Industry 4.0, όπως Artificial Intelligence (AI), Machine learning, Data Analytics, Cyber security in Energy domain, Blockchain technologies in energy domain, IoT, Drones και Energy Storage (Fuel Cells, Smart battery systems) με στόχευση την απόκτηση νέων γνώσεων, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω συνεργασιών και κυρίως διάχυση των νέων τεχνολογιών και γνώσεων στον Όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε.
 

Στις προσπάθειες αυτές για μετατροπή του ΚΔΕΠ σε κέντρο καινοτομίας και δημιουργικότητας  ανακοινώνουμε μια πολύ σημαντική επιτυχία, την  έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του τέταρτου σε διάστημα 18 μηνών ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος  Horizon 2020  που θα συνεισφέρει στον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ ΑΕ στην εποχή της Ψηφιοποίησης, της Απολιγνιτοποίησης και της Αποκέντρωσης.

Με το νέο εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα EVIDENT: bEhaVioral Insgihts anD Effective eNergy policy acTions προϋπολογισμού 2.000.000 €, με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συμμετοχή επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων από 5 χώρες της Ευρώπης, εδραιώνεται η δράση του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ ΑΕ στο σημερινό ερευνητικό γίγνεσθαι των Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας.

Η επιτυχία αυτή πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του ΚΔΕΠ και των δυνατοτήτων του στην προσέλκυση ευρωπαϊκών και  εθνικών κονδυλίων και την καθιέρωση του στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χώρο σε θέματα εφαρμογών της ψηφιοποίησης, των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, του IoT και του Industry 4.0.


Το ΚΔΕΠ επισημαίνεται ότι παράλληλα με την συμμετοχή του σε χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε, ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει σε 7 ερευνητικά εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) με αντικείμενα Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

H πρόταση με τίτλο EVIDENT στοχεύει στην παροχή Δεδομένων (Data Analytics) σχετικά με τις επιδράσεις της πολιτικής για την αλλαγή της ενεργειακής απόδοσης. Μέσα από επιτόπιες δοκιμές- έρευνες και demos, το έργο επικεντρώνεται στον προσδιορισμό συμπεριφορών που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων νοικοκυριών στην κατανάλωση ενέργειας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση και την πρόταση μέτρων και πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα ενισχύσουν τη διάδοση κατάλληλων τεχνολογιών με ενεργειακή απόδοση.

Επισημαίνεται ότι στο ερευνητικό πρόγραμμα EVIDENT, με συντονιστή τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Η/Υ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Π. Σαρηγιαννίδη, συμμετέχουν πολύ αξιόλογα Ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια καθώς και το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που δείχνει την αποδοχή του ΚΔΕΠ, του ερευνητικού βραχίονα της ΔΕΗ, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και σε αυτό το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα όπως και σε πολλά άλλα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί το ΚΔΕΠ πρέπει να αναφερθεί και να αναδειχθεί η συμβολή του  τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα του Επίκουρου καθηγητή κ. Π. Σαρηγιαννίδη στην όλη προσπάθεια.   

Η συνεργασία του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η ανάδειξη του σε Ευρωπαϊκό κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και γνώσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων «startup» εταιρειών στα πλαίσια μιας στρατηγικής όχι απλά να μείνουν οι νέοι Επιστήμονες στη χώρα αλλά και να επιστρέψουν πίσω όσοι έφυγαν, είναι όχι μόνο απαραίτητη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και η ελάχιστη συνεισφορά της ΔΕΗ στην περιοχή, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η ανάπτυξη της τα τελευταία χρόνια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου