Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΑΔΜΗΕ: Ανακοίνωση του Φ. Νικολόπουλου για την κατάργηση της μείωσης των Ειδικών Επιδομάτων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την απόφαση ΔΣ 24/17.06.2020, αποφασίστηκε ομοφώνως η κατάργηση της μείωσης των Ειδικών Επιδομάτων που δικαιούται το προσωπικό,  η οποία είχε επέλθει το 2012. Τα εν λόγω επιδόματα θα χορηγούνται από την 1η Ιουνίου 2020 πλήρη, με την επιφύλαξη των νομοθετικών ρυθμίσεων για το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αποδοχών.
Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επίλυση του θέματος που είχε τεθεί από όλους τους εκπροσώπους εργαζομένων τόσο στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, όσο και σε εκείνες των ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ελπίζω πως σύντομα θα επιλυθεί και το θέμα της κατάργησης της μείωσης του Ειδικού Επιδόματος Στελεχών, που δεν συμπεριλήφθηκε στην εν λόγω απόφαση.


Επίσης, με την απόφαση ΔΣ 23/17.06.2020 αποφασίστηκε ομοφώνως η κίνηση διαδικασίας λύσης της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας. Τα βασικά σημεία της εν λόγω απόφασης είναι τα εξής:
-          Η λύση της σύμβασης εργασίας αφορά το απασχολούμενο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικό, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η εταιρεία, θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης και συμπληρώνει το 62ο έτος ηλικίας ή συμπληρώνει το 67ο έτος και τουλάχιστον 15 έτη υπηρεσίας στην εταιρεία. Σε όσους αποχωρήσουν θα καταβληθεί αποζημίωση 15.000 €, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία.

-          Οι εν λόγω συμβάσεις λύονται είτε με υποβολή παραίτησης εκ μέρους του εργαζόμενου, είτε με καταγγελία της σύμβασης εργασίας από της εταιρεία. Για το τρέχον έτος, οι συνάδελφοι που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα λάβουν επιπλέον, ως κίνητρο αποχώρησης, το καθαρό ποσό των 7.000 €.

-          Ο ΔΝΣ με απόφασή του, δύναται να αποφασίζει για τον αριθμό ή το ποσοστό των εργαζομένων που θα εξαιρούνται της εφαρμογής των ανωτέρω και θα παραμένουν στην εταιρεία για ένα έτος από τη συμπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων λύσης σύμβασης, για κάλυψη ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών ή/και εφόσον οι παραμένοντες ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεν δύνανται να αντικατασταθούν άμεσα. Σε όλως ειδικές περιπτώσεις η εξαίρεση αυτή δύναται να παραταθεί  κατά ένα ακόμα έτος. Ο ΔΝΣ θα ορίζει επίσης το ποσό του κινήτρου αποχώρησης για τους συναδέλφους αυτούς.

Στη σχετική συζήτηση που έγινε κατά τη συνεδρίαση, εξέφρασα την άποψη ότι οι όποιες εξαιρέσεις προκύψουν θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες με κριτήριο την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται ότι θα είναι ξεκάθαρες οι θέσεις εργασίας και οι ειδικότητες που απαιτούν άμεση διάδοχη κατάσταση, προκειμένου στοχευμένα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να επιτευχθούν οι όποιες νέες προσλήψεις προκύψουν, ευελπιστώντας στο άμεσο μέλλον σε νομοθετική ρύθμιση προσλήψεων αντίστοιχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα από καρδιάς να σας συγχαρώ για το αίσθημα ευθύνης που επιδείξατε κατά την περίοδο δοκιμασίας που έπληξε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Εργαστήκατε με αυταπάρνηση είτε από το σπίτι, είτε με τη φυσική σας παρουσία στα γραφεία, τους υποσταθμούς και τα εργοτάξια. Εσείς κρατήσατε τον ΑΔΜΗΕ ψηλά όπως πάντα και όπως αξίζει στην εταιρία που τόσα χρόνια υπηρετούμε με ζήλο.
 

Νικολόπουλος Φώτης
Μέλος ΔΣ
Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ ΑΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου