Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΡΑΕ: Κίνητρο στο ΔΕΔΔΗΕ για το σαφάρι των ρευματοκλοπών

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Στα 139 εκ. ευρώ έχει υπολογίσει το κόστος των ρευματοκλοπών η ΡΑΕ με βάση τα ετήσια στοιχεία του 2018, σύμφωνα με τα οποία αντιστοιχούν στο 4,1% της εισερχόμενης ενέργειας στο δίκτυο διανομής.
Επιτήδειοι κλέβουν περίπου 1,7 TWh κάθε χρόνο και η ΡΑΕ με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος και του κόστους που επωμίζονται οι καταναλωτές προτείνει μέσα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ την καθιέρωση κινήτρου για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον Διαχειριστή.

Όπως εξηγεί η ΡΑΕ στα κείμενα, που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση και αφορούν στη νέα μεθοδολογία για τον καθορισμό των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ την περίοδο 2021-2024:
«Επί της αρχής, ο μηχανισμός αποσκοπεί στην παροχή οικονομικού κινήτρου στον Διαχειριστή Δικτύου για τη μείωση των απωλειών ενέργειας σε οικονομικά αποτελεσματικά επίπεδα, με τον πλέον οικονομικό τρόπο, και τη διατήρηση των απωλειών στα επίπεδα αυτά, με στόχο το μακροχρόνιο όφελος των χρηστών του Δικτύου. Για το σκοπό αυτό, το κόστος των απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής εσωτερικεύεται, έως ένα βαθμό, στον Διαχειριστή Δικτύου».
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ «η μείωση των απωλειών κάτω από μία τιμή-στόχο οδηγεί εν γένει σε επιπλέον έσοδο για τον Διαχειριστή μέσω του μηχανισμού, ενώ αύξηση των απωλειών έχει ως συνέπεια μείωση του εσόδου που ο Διαχειριστής δικαιούται να ανακτά μέσω του Απαιτούμενου Εσόδου του Δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Διαχειριστής Δικτύου έχει επί της αρχής κίνητρο να λάβει υπόψη το κόστος των απωλειών ενέργειας στο δίκτυό του και να καταβάλει προσπάθεια για τη μείωσή τους, όσο αυτό δικαιολογείται με οικονομικούς όρους.
Μάλιστα στην αρχική πρόταση της Αρχής είναι η ετήσια μείωση των ρευματοκλοπών κατά 5%.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
Με το κείμενο του ρυθμιστικού πλαισίου εισάγονται καινοτόμα χαρακτηριστικά για τα ποσά που δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εισπράττει (επιτρεπόμενα έσοδα) καθώς και αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργία του (απαιτούμενα έσοδα). Τα τέλη και ο τρόπος είσπραξης θα έχουν διάρκεια ισχύος σε πρώτη φάση για τέσσερα χρόνια και με δικαίωμα επέκταση για άλλα τέσσερα. Η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει διάρκεια 2024. Ανά τέσσερα χρόνια θα υπολογίζονται οι συντελεστές των ετήσιων εσόδων του, τα οποία μέχρι τώρα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.
Πέραν αυτού ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο τελευταίος εκ των Διαχειριστών Ενέργειας που δεν είχε μακροπρόθεσμο πλαίσιο εσόδων αλλά ετήσιο.
Μέσα από το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ παρέχονται και τρεις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus) για τον ΔΕΔΔΗΕ που αναλόγως με την επίτευξη των στόχων θα μπορεί να αυξάνει τα έσοδα του ή αν δεν το καταφέρνει να μειώνονται. Αυτά είναι για τη μείωση των λειτουργικών του δαπανών, την υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας, καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Έμφαση δίνεται στις μη προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Διαχειριστή είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του 49%.
Με τον τρόπο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσει την εκπόνηση του επιχειρησιακού του σχεδίου (2020-2028) προκειμένου να αναζητήσει επενδυτές.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο διάρκεια 4 + 4 χρόνια δημιουργεί το κατάλληλο ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση κεφαλαίων.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου