Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Σε δύο άξονες η στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ - Πλήρης ψηφιοποίηση - Στήριξη της ελληνικής οικονομίας

του Αναστάσιου Μάνου

H υγειονομική κρίση και οι συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία, έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο σε ότι αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ενέργειας, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Ωστόσο, είναι αρκετά αισιόδοξο το γεγονός ότι οι τελευταίοι μήνες αποτέλεσαν ένα πραγματικό τεστ αντοχής για όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ετοιμότητας των περισσοτέρων επιχειρήσεων, βασικών  παραγόντων και φορέων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ως ένα παράδειγμα από τον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, κατάφερε με εγρήγορση και άμεση εφαρμογή στρατηγικής πρόληψης, να θωρακίσει τις υποδομές του και να συνεχίσει αδιάλειπτα την βασική του δραστηριότητα, την ηλεκτροδότηση όλης της χώρας. Όλο αυτό το διάστημα η Διοίκηση και εργαζόμενοί του βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, συντονίζοντας ενέργειες και δράσεις για την αποτελεσματική συνέχιση της επιχειρησιακής  λειτουργίας, προστατεύοντας την υγεία των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών.
Η δοκιμασία αυτή δεν έχει σταματήσει και ο στόχος  για τη φετινή χρονιά - παραμένοντας σε πλήρη ετοιμότητα για άμεσες παρεμβάσεις όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο με βάση τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία - είναι να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. 
Εξάλλου η επιβεβλημένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, ψηφιοποίηση πολλών εσωτερικών διαδικασιών του ΔΕΔΔΗΕ, έχει ήδη συμβάλλει στην ταχύτερη υλοποίηση του κεντρικού  αναπτυξιακού σχεδιασμού του, που έχει ως πυρήνα τον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των λειτουργιών του, με τη χρήση της τεχνολογίας.
Σκοπός είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να αναβαθμιστεί σε έναν διαχειριστή νέων εξελιγμένων τεχνολογικά δικτύων μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονείται και των επενδύσεων που περιλαμβάνει, καθοδηγώντας τη μετάβαση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών,  και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.
Στις διεθνείς ενεργειακά ανεπτυγμένες αγορές που είναι ήδη ένα βήμα πιο κοντά στα μελλοντικά συστήματα, οι Διαχειριστής Συστημάτων Διανομής λειτουργούν ως facilitators της αγοράς, είναι δηλαδή αυτοί που διευκολύνουν το νέο αμφίδρομο μοντέλο λειτουργίας των αγορών ενέργειας.
Για να μπορέσει και ο ΔΕΔΔΗΕ να μετεξελιχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε έναν facilitator της εγχώριας αγοράς, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση στρατηγικών έργων που θα αναβαθμίσουν τα Δίκτυά του, τις υπηρεσίες του, την εξυπηρέτηση των πελατών του αλλά και την εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία.
Οι επενδύσεις που θα υλοποιήσει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, θα επιτρέψουν την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και άρα τη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα θα προωθηθεί η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και η ανάπτυξη των «έξυπνων νησιών», επεκτείνοντας την «πράσινη» ενέργεια σε κάθε σημείο της χώρας μας.
Η μετάβαση των δικτύων που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ στην ψηφιακή εποχή είναι μονόδρομος για να μπορέσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους, να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Με δεδομένη την παρούσα συγκυρία όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσω πως η ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ πέρα από το διευρυμένο ρόλο του στην αγορά ενέργειας, είναι βαρυσήμαντη και για την ελληνική οικονομία. 
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας μας με σταθερό ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, απασχολώντας άμεσα περίπου 6.000 εργαζόμενους και έμμεσα τουλάχιστον άλλους 5.000.
Η ενεργή συμμετοχή του στον επανασχεδιασμό και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η συνεισφορά του στην εθνική συλλογική προσπάθεια για περιορισμό των υφεσιακών συνεπειών λόγω της πανδημίας, είναι καθοριστικής σημασίας και αποτελεί προτεραιότητα για τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό του.

- Ο Αναστάσιος Μάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ



Αρχειοθήκη ιστολογίου