Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Χωρίς «κορωνο-φέσι» οι προμηθευτές ρεύματος

Χωρίς «κορωνο-φέσι» οι προμηθευτές ρεύματος 
Η κρίση του κορωνοϊού φαίνεται πως τελικά δεν επέφερε σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα του κλάδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου η μείωση των εισπράξεων των τρεχόντων λογαριασμών ρεύματος κινήθηκε μόλις στα επίπεδα του
10%, για το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. 
 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, εξίσου θετική είναι η εικόνα για τη ροή εσόδων και κάθε εταιρείας προμήθειας ξεχωριστά. Με μοναδική ωστόσο παραφωνία δύο με τρεις μικρούς μη καθετοποιημένους «παίκτες», στους οποίους καταγράφεται αισθητά μεγαλύτερη υστέρηση στις αποπληρωμές πελατών τους, συγκριτικά με τα δεδομένα για το σύνολο του κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση της εισπραξιμότητας στα επίπεδα του 90% για όλη την αγορά σημαίνει πως τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εύλογες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, για πιθανή γενικευμένη αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών. Μία εξέλιξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων προμηθευτών, αλλά και να προκαλέσει σημαντική υστέρηση στα έσοδα και των υπόλοιπων εταιρειών που εμπλέκονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (όπως των διαχειριστών των δικτύων), οι οποίοι αμείβονται μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς. 
 Κατά την πρώτη φάση του lockdown ανακόπηκε η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, ωστόσο η τάση αυτή ήταν παροδική, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ, που αποτελεί εξάλλου και τον μεγαλύτερο προμηθευτή, οι εισπράξεις της οποίας υποχώρησαν κατά 20%-25% το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, ανακάμπτοντας όμως ήδη από τον Απρίλιο, όταν η ανεισπραξιμότητα άρχισε να αποκλιμακώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Από την έντυπη έκδοση   
   Του Κώστα Δεληγιάννη    

Αρχειοθήκη ιστολογίου