Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Αυλαία στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ το φθινόπωρο

Εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ αναμένονται από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για την πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προϋποθέτει σημαντική γραφειοκρατική προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την εξειδίκευση από πλευράς κυβέρνησης των λεπτομερειών της ιδιωτικοποίησης.
Συγκεκριμένα από πλευράς ΡΑΕ αναμένεται να προχωρήσουν μια σειρά από αλλαγές σχετικά με τα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την αύξηση της διάρκειας ισχύος τους στα τέσσερα έτη με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη τέσσερα. Στόχος είναι να υπάρχει ορατότητα για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ στους δυνητικούς επενδυτές, ενόψει της αποκρατικοποίησης, προκειμένου να διαμορφώσουν τις οικονομικές προσφορές τους αλλά και τα επενδυτικά τους πλάνα για την εταιρεία. Επίσης το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων του διαχειριστή αλλά και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι επενδύσεις καθυστερούν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, παρότι εμφανίζει σημαντικό όγκο ως προς τη νομική και οικονομική προετοιμασία, θα τρέξει γρήγορα, με στόχο το φθινόπωρο να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές διεργασίες και να πάρει σειρά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Ως γνωστόν θα διατεθεί προς πώληση το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αν και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τις βολιδοσκοπήσεις που θα γίνουν στην αγορά, υπάρχει ενδεχόμενο, τελικώς το ποσοστό που θα διατεθεί να είναι και μικρότερο.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ, δηλαδή την περαιτέρω πώληση ποσοστού του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, αυτή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τον στρατηγικό μέτοχο μειοψηφίας την κινεζική State Grid. Η κινεζική εταιρεία κατέχει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου, με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ ενώ έχει και δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το εγχείρημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ να μη "σκοντάψει” στην αυστηρή στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στις κινεζικές εξαγορές ευρωπαϊκών στρατηγικών υποδομών.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου