Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Νέο κτίριο για το Αρχείο του ΥΠΕΞ θα κατασκευάσει η ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Το νέο κτίριο που θα στεγάσει το τμήμα του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σήμερα βρίσκεται αποθηκευμένο στους χώρους του στρατοπέδου Πλέσσα στη Μεσογείων, αναλαμβάνει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Καραϊσκάκη.
Το κτίριο, αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2021, ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει τις εργασίες για την αναμόρφωση του χώρου του στρατοπέδου Πλέσσα, όπου θα ανεγερθεί το υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες.

Το αντικείμενο του σχετικού διαγωνισμού, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ στις 350.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη σύνταξη των προμελετών - μελετών του έργου, την πλήρη κατασκευή του έργου σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες,  καθώς και την προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το νέο κτίριο όπου θα στεγαστεί το αρχείο του ΥΠΕΞ θα είναι ελεύθερο περιμετρικά ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός και αερισμός και θα περιλαμβάνει ενιαίο χώρο αποθήκευσης του αρχειακού υλικού, χώρο υποδοχής, αίθουσα αναγνωστηρίου και χώρο υγιεινής. Το ελάχιστο ωφέλιμο εμβαδό του θα είναι 522τ.μ. και μικτό έως 575τ.μ., όπου θα τοποθετηθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός αρχειοθέτησης.
Όπως είχε αποκαλύψει το energypress, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκμίσθωση των εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» επί της Λεωφ. Μεσογείων 211.στη ΔΕΗ για 50 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης για μια επιπλέον δεκαετία), μετά από σχετικό διαγωνισμό.
Η ΔΕΗ, όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του energypress, σκοπεύει να αξιοποιήσει το χώρο του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα για την ανέγερση υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων που θα στεγάσουν τις κεντρικές και τις περισσότερες από τις εν Αθήναις υπηρεσίες της, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσει πρότυπο κατάστημα εξυπηρέτησης της επιχείρησης.
Η συμφωνία για στο στρατόπεδο Πλέσσα περιλάμβανε και την υποχρέωση της ΔΕΗ να μεριμνήσει για τη μεταστέγαση του τμήματος του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείο Εξωτερικών που μέχρι σήμερα βρίσκεται αποθηκευμένο εκεί, εξ ου και η ΔΕΗ προχωρά στην ανέγερση του νέου κτιρίου στο στρατόπεδο Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι.
Το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του ΥΠΕΞ
Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ βρίσκεται στο στρατόπεδο ΠΛΕΣΣΑ της Λεωφόρου Μεσογείων, σε ένα παλαιό στρατιωτικό κτήριο που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως και υποδέχεται τα επαναπατριζόμενα αρχεία των Αρχών Εξωτερικού. 
Όπως ενημερώνει το ΥΠΕΞ, η συλλογή εγγράφων του Διπλωματικού & Ιστορικού Αρχείου του καλύπτει την περίοδο από την έναρξη του ελληνικού επαναστατικού απελευθερωτικού αγώνα το 1821, μέχρι σήμερα. 
Το τμήμα των Αρχείων που καλύπτει την επαναστατική περίοδο και αναφέρεται ουσιαστικά σε αλληλογραφία των πρωταγωνιστών της Επανάστασης με τους Έλληνες της Επτανήσου και τις φιλελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού είναι περιορισμένο, καθώς από το 1821 έως το 1832 δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί οργανωμένη Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ζητημάτων. Από το 1833, έτος ίδρυσης του YΠ.EΞ., αρχίζει η επίσημη διπλωματική αλληλογραφία της Ελλάδας, κατ’ αρχάς σε διακρατικό επίπεδο. Την περίοδο 1910-1920, ο όγκος των διπλωματικών Αρχείων της χώρας άρχισε να αυξάνεται σημαντικά, αφού η Ελλάδα συμμετείχε πλέον σε διεθνείς οργανισμούς ως ισότιμο με τις άλλες χώρες μέλος, ενώ, από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, η παραγωγή γραπτών τεκμηρίων αυξάνεται κατ’ έτος με εντυπωσιακό ρυθμό.

Τα διπλωματικά έγγραφα που συγκεντρώνονται σε ασφαλείς χώρους εντός του Υπουργείου είναι οργανωμένα κατά κύριο λόγο χρονολογικά (κατ’ έτος), αλλά και ανάλογα με την προέλευσή τους. Υπάρχουν οι εξής γενικές κατηγορίες: 1. Aρχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας YΠ.EΞ., 2. Aρχεία των Μονίμων Αντιπροσωπειών, Πρεσβειών, Προξενείων και Γραφείων Συνδέσμων, και 3. Eιδικά Aρχεία. Τα τελευταία αναφέρονται σε συγκεκριμένα ζητήματα, γεγονότα ή ορόσημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα οι αρχειακές ενότητες των πολεμικών αποζημιώσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Σχεδίου Marshall, των σχετικών με την Ιστορία των Ελλήνων Εβραίων εγγράφων κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτότυπα κείμενα των συνθηκών, συμβάσεων και συμφωνιών, καθώς και των επικυρώσεών τους, φυλάσσονται χωριστά στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Οι αρχειακές συλλογές της Y.Δ.I.A. βρίσκονται αποθηκευμένες σε  διαφορετικά αρχειοστάσια κτηρίων του YΠ.EΞ., στο κέντρο της πρωτεύουσας, με σημαντικό μέρος τους να βρίσκεται μέχρι σήμερα στο στρατόπεδο Πλέσσα, απ’ όπου θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι, στο νέο κτίριο που θα κατασκευάσει για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ. 
Ακόμα δυο κτίρια θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου
Εξάλλου, η ΔΕΗ, στα πλαίσια της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του χώρου του στρατοπέδου Πλέσσα, έχει επίσης αναλάβει να προχωρήσει επίσης και στη μελέτη και κατασκευή δυο νέων κτιρίων και σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμου (πρατήριο) στο στρατόπεδο Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι, με το συνολικό προϋπολογισμό για τα συγκεκριμένα έργα να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 535.000 ευρώ.
Το πρώτο εξ αυτών, το καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια περίπου 595 τ.μ., θα περιλαμβάνει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης 32 οχημάτων εκ των οποίων 15 θέσεις για την Υπηρεσία Προστασίας της ΠτΔ της ΕΛ.ΑΣ. και 17 θέσεις για το Τμήμα Μεταφορικών Μέσων της ΠτΔ. 
Το δεύτερο, συνολικής επιφάνειας περίπου 355 τ.μ., θα χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα με διακεκριμένες εισόδους. Το ένα τμήμα θα περιλαμβάνει φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης 8 οχημάτων της Δ/ρίας Μεταφορών της Σ.Γ. της ΠτΔ, ένα γραφείο με δύο θέσεις εργασίας, αποθήκη και WC και το δεύτερο θα περιλαμβάνει συνεργείο αυτοκινήτων, εξοπλισμένο με δικόλωνο και τετρακόλωνο ανυψωτικό οχημάτων, αεροσυμπιεστή και 5 πάγκους εργασίας για το Τμήμα Μεταφορικών Μέσων της ΠτΔ, ένα γραφείο με 2 θέσεις εργασίας, αποθήκη και χώρο υγιεινής με αποδυτήρια. Ο εξοπλισμός του συνεργείου θα μεταφερθεί από το Στρατόπεδο «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» όπου στεγάζεται σήμερα και θα εγκατασταθεί στο νέο κτίριο.


Αρχειοθήκη ιστολογίου