Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ): “Κωμικοτραγική” απάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος για τις κλοπές μετασχηματιστών στη Βοιωτία


“Κωμικοτραγική” χαρακτηρίζει την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ερώτηση του για τις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών στη Βοιωτία, ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης.
Διαβάστε τι αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου:  
Σε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη σχετικά με τις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ ΑΕ στον νομό Βοιωτίας, προέβη χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η εν λόγω, σύντομη κατά τα άλλα απάντηση, μόνο ως κωμικοτραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ώρα που η συσσωρευμένη πενταετής ζημία λόγω των κλοπών, υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 25 εκατ. Ευρώ και ενώ οι κλοπές συνεχίζονται αμείωτα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους αγρότες, αλλά και επιβαρύνει επιπλέον τον Έλληνα φορολογούμενο, το Υπουργείο, χωρίς καμία αιδώ, με την απάντησή του, αναφέρει ότι «o ∆Ε∆∆ΗΕ δρομολογεί έγκαιρα την προμήθεια νέων μετασχηματιστών, προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για την αντικατάσταση των κλαπέντων».
Ταυτόχρονα, στο ερώτημα εάν εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεσματικής αποτροπής της μάστιγας των κλοπών μετασχηματιστών και της συνακόλουθης οικονομικής βλάβης, η απάντηση του Υπουργείου περιορίζεται στην «διερεύνηση της πιθανότητας προμήθειας μετασχηματιστών με τυλίγματα άλλου υλικού, πλην του χαλκού, αλλά και άλλες πιλοτικές δοκιμές αντικλεπτικών συστημάτων».
Αν για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της μάστιγας κλοπής μετασχηματιστών, γίνεται με τέτοιου είδους «παιδαριώδεις και ερασιτεχνικές ……  στρατηγικές», τότε πρόκειται για περίεργο μήνυμα προς τους δράστες των κλοπών αλλά και τεράστια πρόκληση προς τους αγρότες, που αγγίζει τα όρια της αναίδειας. Μάλλον κάτι δεν «πάει καλά».
Στην προ ημερών ερώτηση του, που απευθύνονταν στους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή χατζηδάκη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η ζημιά είναι τεράστια, τόσο για την ΔΕΗ ΑΕ όσο και για τους αγρότες – καταναλωτές, οι οποίο αντιμετωπίζουν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, με κύριο χαρακτηριστικό “οι κλοπές το 2020 στην περιοχή της Λιβαδειάς να υπερβαίνουν τους 200 μετασχηματιστές και στην περιοχή της Θήβας τους 500”.
Τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς  ήταν:
  1. Έχετε εκπονήσει από κοινού ή μεμονωμένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο (δηλαδή πέραν των όσων κατά καιρούς έχουν απαντηθεί στην Βουλή) για την αντιμετώπιση της μάστιγας των μετασχηματιστών, μετά την αποτυχία των προηγούμενων σχεδίων;
  2. Έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στους χώρους συλλογής και εναπόθεσης σκράπ, στον Νομό Βοιωτίας και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, που λειτουργούν βάσει άδειας της αρμόδιας αρχής ή είναι παράνομοι, ως προς εάν είναι χώροι υποδοχής των κλοπιμαίων των μετασχηματιστών; Εάν ναι, ποια είναι τα σχετικά αποτελέσματα αναφορικά με την κλοπή των μετασχηματιστών;
  3. Πώς αντιμετωπίζουν τα αρμόδια υπουργεία το συγκεκριμένο πρόβλημα κλοπής των μετασχηματιστών, μετά το πραγματικό γεγονός της συνεχιζόμενης ραγδαίας αύξησης των κλοπών, που αποδεικνύει, ότι τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί έως σήμερα, δεν είναι αποτελεσματικά;
  4. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει αφενός μεν αποτροπή των κλοπών, αφετέρου δε οι καταναλωτές – αγρότες να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους και να αρδεύουν ακώλυτα τους αγρούς τους;

Αρχειοθήκη ιστολογίου