Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζουν στην αγορά τη νέα διαδικασία ομαδικού αιτήματος ΑΠΕ για υποσταθμό και σύνδεση με το δίκτυο

Θοδωρής Παναγούλης
Τη διαδικασία πρόσβασης μικρών έργων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών, στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, μέσω ομαδικού αιτήματος σύνδεσης και ιδιόκτητου υποσταθμού, θα παρουσιάσουν σήμερα στους εκπροσώπους της αγοράς οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, στην αίθουσα του ΥΠΕΝ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε εργώδης προσπάθεια από την πλευρά των Διαχειριστών, σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΕΝ για να αποσαφηνιστούν πλευρές του θέματος που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησης των πρώτων αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Υπάρχουν για παράδειγμα ζητήματα σχετικά με το ποιός θα έχει τη διαχείριση των γραμμών Μέσης Τάσης που θα κατασκευαστούν για να συνδεθούν τα πάρκα με τους υποσταθμούς (ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι ιδιώτες), αλλά και ασάφειες όσον αφορά τη διαδικασία υποδοχής και διαχείρισης των αιτημάτων.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η σχετική ρύθμιση που νομοθετήθηκε στη Βουλή με το πρόσφατο ενεργειακό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών που βλέπουν έναν τρόπο να επισπεύσουν τις επενδύσεις τους ξεπερνώντας τους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους εξετάζει αιτήματα σύνδεσης ο ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν πρόκειται βεβαίως για εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει η συνολική ισχύς των έργων του ομαδικού αιτήματος να είναι μεγαλύτερη των 8 Μεγαβάτ, και προϋποθέτει την καταβολή, ιδίοις εξόδοις, της δαπάνης για την κατασκευή του υποσταθμού που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.
Οι ομαδοποιημένοι επενδυτές, στο βαθμό που περισσεύει ηλεκτρικός χώρος στον υποσταθμό, θα μπορούν στο μέλλον να ανακτήσουν μέρος της δαπάνης χρηματοδότησης του υποσταθμού, από πιθανούς νέους επενδυτές που θα αξιοποιήσουν για δικά τους πάρκα τον όποιο ηλεκτρικό χώρο είναι διαθέσιμος.


Αρχειοθήκη ιστολογίου