Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Καταναλωτικές οργανώσεις: Τεστάρουν το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ρεύματος και Φυσικού Αερίου της ΡΑΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Σε τεστ… υποβάλλουν οι ενώσεις καταναλωτών το περιβόητο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ.
Το Παρατηρητήριο, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Αρχής που στήθηκε προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν πιο εύκολα να επιλέγουν τα προϊόντα ενέργειας της αγοράς αλλά και να αναζητούν και χρηστικές πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί. Από το περασμένο Φθινόπωρο έχει σχεδιαστεί, ωστόσο, σειρά τεχνικών και άλλων δυσκολιών, όπως το θέμα των ρητρών έχει οδηγήσει τη ΡΑΕ στο να μεταθέτει συνεχώς τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας.

Όπως προκύπτει από τις καταναλωτικές οργανώσεις και συγκεκριμένα μίας εκ των μεγαλύτερων, της ΕΚΠΟΙΖΩ, η ΡΑΕ είναι έτοιμη να βγάλει στον «αέρα» την 1η έκδοση του Εργαλείου. Πεδίο εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας (οι Οικιακοί πελάτες, καθώς και οι Επαγγελματικοί πελάτες με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ) και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Σκοπός του εν λόγω Εργαλείου είναι η διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας, η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η καλύτερη προσέγγιση των πραγματικών αναγκών τους.
Τα τελευταία δύο χρόνια τόσο η Αρχή όσο και οι ενώσεις καταναλωτών γίνονται αποδέκτες πληθώρας καταγγελιών αναφορικά με τον τρόπο παρουσίασης των τιμών από τους προμηθευτές, την παραπλάνηση τους ως προς το πραγματικό κόστος για την κατανάλωση ενέργειας κλπ.
Οι καταναλωτικές οργανώσεις χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της ΡΑΕ, με την ΕΚΠΟΙΖΩ να θυμίζει πως αντίστοιχα εργαλεία έχουν στήσει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αρχές ενέργειας.
Όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ ο καταναλωτής μέσα από το Εργαλείο Τιμών έχει τη δυνατότητα:
1. Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.
2. Να ενημερωθεί για τις εταιρείες και τις προσφορές τους.
3. Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.
4. Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.
5. Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών.
6. Να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.
7. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.
8. Να πληροφορηθεί για τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών.
9. Να υπολογίσει το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.


Αρχειοθήκη ιστολογίου