Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Πώς έγινε το ράλι στο φυσικό άεριο απο τα χαμηλά 25 ετών - Οι short πιάστηκαν "επ' αυτοφόρω"

Πώς έγινε το ράλι στο φυσικό άεριο απο τα χαμηλά 25 ετών - Οι short πιάστηκαν
Τα σημεία κλειδιά για τις τιμές του φυσικού αερίου μετά το πρόσφατο ράλυ
Το φυσικό αέριο έχει μακρά ιστορία ως ένα από τα πιο ασταθή commodities - εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στις προθεσμιακές αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση φυσικού αερίου στο NYMEX του CME το 1990, η τιμή κυμάνθηκε από χαμηλό 1,02 $ έως υψηλό 15,65 $ ανά MMBtu.
Σύμφωνα με το Investing.com χαμηλό ήταν το 1992 και το υψηλό το 2005.

Η αγορά φυσικού αερίου έχει εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Μαζικές ανακαλύψεις του ενεργειακού εμπορεύματος στις περιοχές σχιστόλιθου Marcellus και Utica των ΗΠΑ αύξησαν την προσφορά.
Επιπλέον, οι εξελίξεις στο υδραυλικό fracking για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από το φλοιό της γης και οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις υπό την κυβέρνηση Trump έχουν καταστήσει τις ΗΠΑ τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο.
Η αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα με φυσικό αέριο και η υγροποίηση του αερίου για εξαγωγή σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν επεκτείνει την πλευρά της ζήτησης.
Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε ένα νέο χαμηλό 25 ετών στα τέλη Ιουνίου, όταν τα συμβόλαια έπεσαν στα 1,432 δολάρια ανά MMBtu. καθώς ο ρυθμός των κερδοσκοπικών πιέσεων αυξήθηκε.
Το Ταμείο Φυσικού Αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών (NYSE: UNG) αντικατοπτρίζει τη δράση των τιμών στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων NYMEX.
Τα προϊόντα UGAZ και DGAZ ETN είναι βραχυπρόθεσμα εργαλεία που μεγεθύνουν τη δράση των τιμών κατά τρεις φορές.


Το νέο χαμηλό αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουλίου που έληξε υποχώρησε στα 1,432 $ ανά MMBtu, το τρέχον ενεργό συμβόλαιο του Αυγούστου διαμορφώθηκε αρχικά στα 1,517 $ οδηγώντας σε ένα πρώτο ρημπάουντ.

natural
Το διάγραμμα δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των ανοικτών θέσεων long και short στην αγορά φυσικού αερίου έφτασε σε χαμηλό στα 1,198 εκατομμύρια συμβόλαια στις αρχές Μαΐου, όταν η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου ήταν στα 2,447 $ ανά MMBtu.
O αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων αυξήθηκε σταθερά καθώς η τιμή μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 1,317 εκατομμύρια συμβόλαια τις ημέρες που το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου έφτασε στο πιο πρόσφατο χαμηλό του στα 1,517 $.
Η τιμή υποχώρησε κατά περίπου 38% από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς ο αριθμός συμβολαίων ανοιχτού ενδιαφέροντος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 9,9%.
Το αυξανόμενο ανοιχτό ενδιαφέρον και η πτώση των τιμών τείνουν να αποτελούν τεχνική επικύρωση μιας πτωτικής τάσης σε μια αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης.

Τα Shorts είναι υπερβολικά ενθουσιώδη

Η άνοδος στη μέτρηση ανοιχτού ενδιαφέροντος πιθανότατα προκλήθηκε από τον αυξανόμενο αριθμό κερδοσκοπικών shorts που αναζητούσαν ένα νέο χαμηλό 25 ετών κάτω από το κατώτατο σημείο του Μαρτίου του 2020 στα 1,519 $.
Η αγορά φυσικού αερίου επιβράβευσε τις ευκίνητες «αρκούδες» που πούλησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς η τιμή έπεσε σε ένα νέο χαμηλό που ήταν 8,7 σεντ κάτω από το χαμηλό του Μαρτίου.
Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου απογειώθηκε από το χαμηλό της 26ης Ιουνίου στα 1,517 $ και σημείωσε άνοδο στα 1,784 $ ή υψηλότερα κατά 17,6%.

Ταυτόχρονα, συνέβαλαν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για ζεστές εποχιακές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η αυξανόμενη ζήτηση για κλιματισμό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των εγχύσεων στην αποθήκευση.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΙΑ ανέφερε ένεση 65 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, η οποία ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη από την αγορά.
Τα shots ήταν λίγο υπερβολικά ενθουσιώδη στην «αρένα» του φυσικού αερίου και ανανέωσαν θέσεις πιο ψηλά σε μια καθυστερημένη αποκατάσταση των τιμών προς τα πάνω.

Επίπεδα προς παρακολούθηση στην αγορά των Futures φυσικού αερίου


Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, είναι πιθανό να δούμε μια συνέχεια της μεταβλητότητας των τιμών στο χώρο του φυσικού αερίου.

natural2
Το φυσικό αέριο θα πρέπει να βρει σημαντική τεχνική υποστήριξη στο διπλό πυθμένα στα 1,517 $ ανά MMBtu.
Από ανοδική πλευρά, το πρώτο επίπεδο αντίστασης είναι στο υψηλό της 5ης Ιουνίου στα 1,960 $.
Πάνω από αυτό, μια διπλή κορυφή στα 2,11 $ από τις 18 και 19 Μαΐου θα μπορούσε να παρουσιάσει τεράστια αντίσταση προτού η τιμή μπορεί φθάσει στα νέα υψηλά, που είχε γράψει  στις αρχές Μαΐου και αφορούν τα 2,447 $ για τα  συμβόλαιο του Αυγούστου.
Το επίπεδο των 2,11 δολαρίων θα μπορούσε να είναι ένας λογικός στόχος καθώς το υψηλό που ακολουθεί για το συμβόλαιο από τις αρχές Μαΐου ανέρχεται στα 2,162 $ ανά MMBtu.
Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, το momentum των  τιμών και το RSI στο ημερήσιο διάγραμμα έχουν αυξηθεί από τις συνθήκες υπερπώλησης(oversold) και ήταν πάνω από το ουδέτερο επίπεδο.
Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να έχει περισσότερο ανδοικό περιθώριο, δεδομένης της τεχνικής εικόνας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Στις 8/7 η τιμή διόθωσε -2,5% στα 1829 δολ.

Ευνοημένοι φυσικά θα είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί που έχουν ήδη αποθεματοποιήσει σε χαμηλές τιμές για την τρέχουσα χρήση.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου