Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Τι λέει ο Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καρράς για τη συνάντηση με Χατζηδάκη


Με …φόντο τη μεταλιγνιτική εποχή και μια ατζέντα με εργασιακά ζητούμενα αλλά και το μέλλον των υπαλλήλων της ΔΕΗ, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν, αρχικά, από τον υπουργό, περισσότερη ευελιξία στις μετακινήσεις εργαζομένων, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ ζήτησαν άρση του πλαφόν στις αποδοχές που ισχύει τώρα και επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους, ενώ σημαντικό αίτημα παραμένει για τη ΓΕΝΟΠ και η απορρόφηση των θυγατρικών Μελίτης και Μεγαλόπολης στις οποίες είχαν μεταφερθεί οι αντίστοιχες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όταν επιχειρήθηκε η πώλησή τους.

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Π» ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Αντώνης Καρράς, στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε η απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία και την Αρκαδία και το πώς θα βρει η «επόμενη μέρα» αυτές τις δύο περιοχές, θέτοντας το ζήτημα έλλειψης εργασίας. Μάλιστα ζήτησαν στην επιτροπή απολιγνιτοποίησης να συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ, ενώ όπως είπε ο υπουργός το σχέδιο διαβούλευσης για την απολιγνιτοποίηση θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τις Λιγνιτικές Μελίτης και Μεγαλόπολης, ο κ. Καρράς, τόνισε πως ζητήθηκε από τον υπουργό να ξαναγυρίσουν στον όμιλο, εφόσον δεν προκύπτει πώληση των θυγατρικών.  Ωστόσο αυτό τους τονίστηκε, ότι είναι θέμα και της επιχείρησης, με την ομοσπονδία να ζητάει διευκόλυνση μετακινήσεων μεταξύ των θυγατρικών.
Στον ΑΗΣ Μελίτης, λ.χ., υπάρχουν κενά πόστα στο κοντρόλ και από τη στιγμή που έκλεισε το Αμύνταιο, θα μπορούσε η Μελίτη να επανδρωθεί με εργαζόμενους των κοντρόλ του Αμυνταίου, ωστόσο ο νόμος δεν διευκολύνει τη μετακίνηση εργαζομένων από τη ΔΕΗ προς Λιγνιτική Μελίτης και Μεγαλόπολης και αντίστροφα. Ανάλογο αίτημα έγινε και για τις μετακινήσεις από και προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
Επίσης, η ΓΕΝΟΠ ζήτησε προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ, που σύμφωνα με τον κ. Καρρά, υπάρχει τεράστια έλλειψη, τη στιγμή που όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το φιλότιμό τους, μιας και στην περιφέρεια υπάρχουν ελλείψεις. Επίσης, χρειάζονται εργαζόμενοι και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ, που προωθούν, μάλιστα μεγάλα έργα, που απαιτούν προσωπικό. 

Πηγή:  e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου