Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αναδρομικό «πανοπροίκι» 45 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές για την εκκαθάριση αποκλίσεων

Θοδωρής Παναγούλης
Σοβαρή εκ των υστέρων επιβάρυνση επιφυλάσσει για τους προμηθευτές ρεύματος η διορθωτική εκκαθάριση αποκλίσεων που έκανε ο ΑΔΜΗΕ για το εξάμηνο Νοέμβριος 2019 – Απρίλιος 2020 και η οποία οδηγεί στο να χρεώσει αναδρομικά περίπου 45 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς προσαυξήσεων (ΛΠ2) που «στέλνει» στις εταιρείες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκαθαριστικά τιμολόγια του ΛΠ2 τα έχει ήδη στείλει ο ΑΔΜΗΕ, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένταση στον κλάδο. Η επιβάρυνση κάθε προμηθευτή είναι αναλογική του μεριδίου που έχει στην κατανάλωση, με τη ΔΕΗ, βεβαίως, να καλείται να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος.
Εταιρείες και σύνδεσμοι ετοιμάζονται να κινηθούν εναντίον της χρέωσης του ΑΔΜΗΕ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αναδρομική επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα λάθους που είχε κάνει ο Διαχειριστής, μην υπολογίζοντας ένα μέρος της παραγωγής ΑΠΕ και συγκεκριμένα την παραγωγή των φωτοβολταϊκών στέγης.

Οι εταιρείες προμήθειας ωστόσο, έχουν κλείσει συμβόλαια με βάση τη χρέωση ΛΠ2 που πλήρωναν (πάνω κάτω) σε φυσιολογικές συνθήκες και τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων. Ειδικά στη Μέση Τάση στην οποία τα margin είναι πολύ μικρά και ο ανταγωνισμός μεγάλος, μια εκ των υστέρων αύξηση της χρέωσης ΛΠ2 οδηγεί σε σημαντικές ζημιές που δεν είναι διατεθειμένες οι εταιρείες να ενσωματώσουν.
Επιπλέον, η λογιστική αναστάτωση είναι μεγάλη, αφού οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2019, για τους οποίους καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά, ανήκουν σε χρήσεις που έχουν «κλείσει» και έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει μιλώντας στο energypress επικεφαλής εναλλακτικού παρόχου, «με τέτοιες πρακτικές στερούν τη δυνατότητα στις εταιρείες να σχεδιάσουν την  πολιτική τους και δημιουργούν επιχειρηματικες αβεβαιότητες σε ένα χώρο που πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη αξιοπιστία καθώς σχετίζεται απευθείας με εκατομμύρια καταναλωτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς των προμηθευτών έχουν ενημερώσει και την ηγεσία του ΥΠΕΝ από τη οποία αναμένουν, όπως αναφέρουν μιλώντας στο energypress, παρέμβαση που να λύνει το πρόβλημα.


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου