Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

“Δεύτερη ευκαιρία” και για τους οφειλέτες της ΔΕΗ - Πως μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τον Κώδικα που δόθηκε σε διαβούλευση

Γιώργος Φιντικάκης
Εως τώρα οι οφειλέτες της ΔΕΗ ήξεραν ότι μπορούσαν να διακανονίσουν τα χρέη τους μέσω των ρυθμίσεων που ανακοίνωνε η επιχείρηση. Στο εξής τους παρέχεται ένα ακόμη εργαλείο να το κάνουν, το πλαίσιο για την λεγόμενη “δεύτερη ευκαιρία” που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που τέθηκε από χθες σε διαβούλευση, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021, αφορά κάθε είδους χρέη : Προς ιδιώτες, λιανεμπορικές αλυσίδες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες αλλά και προς την ΔΕΗ. Δυνητικά οι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της τελευταίας που μαζί και με αυτά που χρωστούν οι επιχειρήσεις αθροίζουν χρέη 2,7 δισ. ευρώ, έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην παραπάνω φόρμουλα.

Απαραιτητη προυπόθεση να δεχθούν την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ύπαρξης περιουσίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος είναι να προηγηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι απαραίτητες διασταυρώσεις με όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, ώστε να μην ανοίξει παράθυρο ένταξης στην ρύθμιση των “μπαταχτσήδων”. Στην περίπτωση της ΔΕΗ υπολογίζεται ότι αυτοί ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο και αθροιστικά χρωστούν πάνω από μισό δισ. ευρώ.
Σε όλα τα στάδια, οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά και το ποσό της ρύθμισης θα προκύπτει μέσω μιας αυτοματοποιημένης φόρμουλας. Αποδεχόμενοι την διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν την δυνατότητα είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε να αποκτήσουν μια “δεύτερη ευκαιρία” απαλλαγής από τα χρέη τους, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αφού όμως νωρίτερα έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων.
Στην πράξη, η “δεύτερη ευκαιρία” στηρίζεται σε ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Η διαδικασία είναι αμιγώς εξωδικαστική και εμπιστευτική μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας "κουρέματος" της οφειλής. Αποκλείονται από τα παραπάνω οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου των οφειλετών της ΔΕΗ. Διενεργούνται επίσης ειδικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις (π.χ. για μεταφορά περιουσίας), στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την εύρεση περιουσίας. 
Ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση των απαιτούμενων βημάτων παύει να χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών (τα οποία θα ανακτώνται ηλεκτρονικά), ενώ εισάγονται ποιοτικά κριτήρια που θα καθορίζουν ευχερέστερα την παύση πληρωμών και την άμεση έναρξη των διαδικασιών ρευστοποίησης, εφόσον κριθεί απαραίτητη.
Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, αυτά οφείλουν να συνεισφέρουν και με τα εισοδήματά τους που υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πέραν της ρευστοποίησης των λοιπών περιουσιακών στοιχείων τους, μέχρι να επέλθει η απαλλαγή τους.
Σύμφωνα με περσινά στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αλλάξει δραματικά, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών υπολογίζονταν σε πάνω από 580.000. Οσο για τα χρέη τους, αυτά έφθαναν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 895.000 τελικοί πελάτες, μετά την μετακόμισή τους σε άλλους παρόχους, είχαν αφήσει στη ΔΕΗ ένα “φέσι” 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκείνες τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, ο συνολικός αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών υπολογίζονταν σε 1.477.000, με ληξιπρόθεσμες οφειλές, άνω των 1,5 δισ. ευρώ.


 https://energypress.gr/news/deyteri-eykairia-kai-gia-toys-ofeiletes-tis-dei-pos-mporoyn-na-rythmisoyn-ta-hrei-toys-me-vasi

Αρχειοθήκη ιστολογίου