Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Ναι στη παράταση του dry run - Τι πρέπει να γίνει στο μεσοδιάστημα

Χρήστος Στεφάνου
Μη αντιπροσωπευτικά χαρακτηρίζει η ΔΕΗ τα αποτελέσματα της αγοράς κατά τη διάρκεια των dry run, στην επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΕΝ στη μίνι διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε. 
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ στις συνεχιζόμενες δοκιμές θα μπορούσαν οι επιλύσεις της ΔΕΠ να μην αποκλίνουν σημαντικά από τις πραγματικές υπό 3 όρους:
1.    Στα dry run να χρησιμοποιηθούν τα πιο πρόσφατα τεχνοοικονομικά στοιχεία των Μονάδων Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως το mFRR των μονάδων συνδυασμένου κύκλου, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα και των ενημερωμένων, κάτι το οποίο ενδεχομένως επηρεάζει αρκετά τα αποτελέσματα των ΔΕΠ. 

2.    Η συμμετοχή για τις διασυνοριακές συναλλαγές στην DAM να περιοριστεί. Στις δοκιμές δεν ήταν περιορισμένη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένα τα προγράμματα αγοράς των μονάδων παραγωγής και κατ’ επέκταση να επηρεάζονται τα αποτελέσματα των ΔΕΠ
3.    Σταθεροποιηθεί το περιβάλλον καθώς εν μέσω της περιόδου των δοκιμών έγιναν τροποποιήσεις που προκάλεσαν σύγχυση και λάθη, όπως:
- αποστολή  αλλαγών των προγραμμάτων commissioning και υποχρεωτικών νερών -PPT orders- στην ενδοημερήσια αγορά, αντί στον ΑΔΜΗΕ (οι συμμετέχοντες πλέον έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα διόρθωσης των αποκλίσεών τους στην ενδοημερήσια αγορά),
- πρόταση της τεχνικής απόφασης ΔΕΠ η οποία επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση προσφορών και στρατηγικής.

Επίσης η ΔΕΗ αναφέρει και το ζήτημα της αλλαγής διαδικασίας δήλωσης διαθεσιμότητας των μονάδων παραγωγής και την κρισιμότητά του για τη λειτουργία του RTBM (αβεβαιότητα διασφάλισης αξιόπιστης και έγκαιρης ενημέρωσης της πλατφόρμας BMMS).
“Προφανώς περισσότερος χρόνος θα συνέβαλλε στη βελτίωση της ποιότητας των προσφορών. Επίσης, η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την RTBM προφανώς και θα συνέτεινε στην  περαιτέρω κατανόηση λειτουργίας της αγοράς όπως άλλωστε και τα στοιχεία εκκαθαρίσεων, των οποίων η μελέτη πιθανώς και θα επηρεάσει τη στρατηγική εν συνόλω” αναφέρει στην επιστολή της η ΔΕΗ. 
Καταλήγοντας η ΔΕΗ θεωρεί ότι η παράταση περιόδου δοκιμών έως 07.09.2020 και η πρόταση μετακύλισης έναρξης λειτουργίας των νέων αγορών την 01.11.2020, ώστε να δρομολογηθούν οι παραπάνω αλλαγές συντελούν  στην καλύτερη προετοιμασία των παικτών και την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.  
Στο μεσοδιάστημα έως τότε, υπογραμμίζει η επιστολή της ΔΕΗ, θεωρείται απολύτως απαραίτητη η γνωστοποίηση αποτελεσμάτων εκκαθάρισης στους συμμετέχοντες για οικονομική αποτίμηση της συμμετοχής τους στις αγορές, αποτελέσματα προσομοίωσης υπό τις εντολές της τροποποιημένης τεχνικής απόφασης ΔΕΠ καθώς και σχολιασμός ημερών δοκιμών (ως παρουσιάστηκε στην συνάντηση) με επιλύσεις στις οποίες το αποτέλεσμα της λειτουργίας υφιστάμενης και νέων αγορών συνάδει.
Τέλος η ΔΕΗ αναφέρεται στις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των νέων αγορών, αναφέροντας ότι απαιτείται χρόνος μελέτης, εφαρμογής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η επιχείρηση να ανταποκριθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε η ολοκλήρωση των κειμένων που εκκρεμούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο. 


 https://energypress.gr/news/dei-nai-sti-paratasi-toy-dry-run-ti-prepei-na-ginei-sto-mesodiastima

Αρχειοθήκη ιστολογίου