Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Εικόνα σταθεροποίησης εκπέμπει η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος

Χρήστος Στεφάνου

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις και με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τη σύνθεση των μονάδων που μπήκαν στο σύστημα κλείνει η εβδομάδα στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς, η ΟΤΣ κινήθηκε σε χαμηλά νερά, αρκετά κάτω από τα 50 ευρώ /MWh, με εξαίρεση μόνο μία ημέρα, χθες, όταν η μέση ΟΤΣ ανέβηκε στα 53,135 ευρώ /MWh. 
Σε επίπεδο παραγωγής,  με εξαίρεση την περασμένη Δευτέρα όταν η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 140.859 MWh, τις υπόλοιπες ημέρες κινήθηκε στις 150.000 MWh με τις αιχμές του συστήματος να κινούνται κοντά στα 7600MW. 

Αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα που παρατηρήθηκε σε επίπεδο συμμετοχής των μονάδων στην αγορά τις τελευταίες 5 ημέρες. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές, όλες τις ημέρες πλην της Δευτέρας, στην αγορά συμμετείχαν δύο μονάδες η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη. Τη Δευτέρα συμμετείχε στην αγορά μόνο η Μελίτη. 
Σε ό,τι αφορά τις μονάδες αερίου, οι μονάδες της ΔΕΗ, ήτοι Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή και Μεγαλόπολη 5 λειτούργησαν στο σύνολό τους όλες τις ημέρες.
Αντίστοιχη σταθερότητα παρατηρείται και στις μονάδες των ιδιωτών παραγωγών. Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν όλες τις ημέρες οι μονάδες της Elpedison στη Θίσβη, η μονάδα της Protergia στον Άγιο Νικόλαο και η Κόρινθος Power. Την περασμένη Τρίτη, προστέθηκε στην αγορά και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. 
Δύο ημέρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, η παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 60.000MWh ενώ σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, με εξαίρεση τη Δευτέρα και την Τρίτη που έφτασαν στις 25.000 με 30.000MWh, κινήθηκαν κάτω από τις 10.000MWh. 

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου