Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για τους 7,5 εκ. «έξυπνους» μετρητές

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Κανονικά και με προσεκτικά βήματα οι ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες του mega project της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αντικαταστήσουν τα 7,5 εκατομμύρια ρολόγια ανοίγοντας το δρόμο στους προμηθευτές ρεύματος αλλά και τον Διαχειριστή για την παροχή σύγχρονων και αυτόματων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Όπως είχε γράψει το energypress, οι δύο εταιρίες, έχοντας και τη σχετική έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογούν τον διαγωνισμό για την προμήθεια κι εγκατάσταση των «ευφυών» συστημάτων καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την περίοδο αυτή ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για τους μετρητές που θέλει η ΔΕΗ να προμηθευτεί προκειμένου στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ να ξεκινήσει το roll out. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο καθορισμός των προδιαγραφών γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην επαναληφθεί το «φιάσκο» του προηγούμενου διαγωνισμού, ο οποίος εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχει και ούτε πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί…

Οι διοικήσεις των δύο εταιριών έχουν προκαταρκτικά εξετάσει και σενάρια του τρόπου διενέργειας του διαγωνισμού, λόγω του μεγάλου όγκου των προμηθειών. Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι εκ του ενός οι διαγωνισμοί με τους μετρητές να χωρίζονται ανά ομάδες.

Ο προϋπολογισμός του project είναι της τάξης των 850 εκ. ευρώ και ο χρόνος της προκήρυξης του έργου δεν αποκλείεται να προσδιορίζεται προς τα τέλη της χρονιάς ίσως και στις αρχές της επόμενης.

Πηγές σπεύδουν να τονίσουν στο energypress, πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν σχετίζεται με εκείνον της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η εταιρία συνεχίζει κανονικά τα έργα που έχει προγραμματίσει για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής και των υποδομών του. 

 

 

 https://energypress.gr/news/dei-etoimazontai-oi-prodiagrafes-gia-toys-75-ek-exypnoys-metrites-ta-senaria-gia-ti

Αρχειοθήκη ιστολογίου