Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τι σημαίνει για την ΔΕΗ η απώλεια του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το τίμημα ρεκόρ των 2,1 δις ευρώ της Macquarie

Μιχάλης Μαστοράκης

Με τα τελικά νούμερα να ξεπερνούν κάθε προσδοκία και αισιόδοξη πρόβλεψη της αγοράς, η ΔΕΗ έρχεται την «επόμενη μέρα» να μετρήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πιο επιτυχημένης πώλησης ελληνικού asset που έχει γίνει ποτέ.

Εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού, πλειοδότρια εταιρεία στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναδείχθηκε η αυστραλιανή Macquarie, καταθέτοντας προσφορά ύψους (enterprise value) 2,116 δις ευρώ, υψηλότερη κατά 611,6 δις ευρώ από τον στόχο που είχε θέσει η Διοίκηση της ΔΕΗ. Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ).

Τι πλεονεκτήματα για την ΔΕΗ

Αποκωδικοποιώντας τα πλεονεκτήματα για την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρείας της χώρας, η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της 1,311 δις ευρώ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την «επόμενη μέρα». Αυτό γιατί, μέρος αυτών των χρημάτων και συγκεκριμένα 650 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ επιτυγχάνει ένα ισχυρό «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά της. Ο λόγος Net Debt προς EBITDA (καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη) θα πέσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 3, όπως αναφέρουν πηγές της επιχείρησης.

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2019, ο λόγος αυτός ανερχόταν στο 11. Και επιπλέον, ένας τέτοιος λόγος αγγίζει το investment grade που είναι κοντά στο 2,8. Σήμερα (δίχως την «ένεση» του ΔΕΔΔΗΕ) ο λόγος αυτός στη ΔΕΗ βρίσκεται περίπου στο 3,5.

Τα μειονεκτήματα για την ΔΕΗ

Βλέποντας την άλλη όψη του νομίσματος, η ΔΕΗ αποχωρίζεται (49% του ΔΕΔΔΗΕ) ένα ισχυρό χαρτί, ικανό να κερδίζει σταθερά. Αυτό γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει υψηλή εγγυημένη απόδοση σχεδόν 7%, όντας ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων με τέτοιο wacc, γεγονός που σημαίνει σταθερά υψηλά έσοδα κάθε χρόνο. Για καλύτερη κατανόηση των μεγεθών, αρκεί να επισημάνουμε ότι άλλοι Διαχειριστές της ΕΕ περιορίζονται σε αποδόσεις της τάξης του 2,5%.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, που στο τέλος της τριετίας θα κινείται στα 800 εκατ. ευρώ. Ξεκινάει από 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 20234 με αποκορύφωνα τα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Έτερο ζήτημα που βάρυνε σημαντικά στην «απογείωση» του προσφερόμενου τιμήματος είναι η πολλαπλάσια αξία των δικτύων πέραν της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει δίκτυο συνολικού μήκους 242.000 χλμ. το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών και οι οποίες μπορούν να «κουμπώσουν» στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής, σηματοδοτεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία, καθιστώντας τον τομέα των δικτύων ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς στην ελληνική οικονομία.

Ποια είναι η Macquarie

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία που εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό 49% και αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, την αυστραλιανή Macquarie, πρόκειται για έναν επενδυτικό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ. Με προσωπικό πάνω από 15 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε 31 αγορές, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο.  Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου