Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι πίνακες με τα ποσά εγγύησης των Προμηθευτών προς ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ

energypress.gr

Μιχάλης Μαστοράκης

Από 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των αυτοπρομηθευόμενων πελατών να καταβάλουν εγγυήσεις προς τους Διαχειριστές, ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ.

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται ο πίνακας με τα Ποσά Εγγύησης για την περίοδο κάλυψης 1η Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022, δημοσιεύτηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εν λόγω πρωτοβουλία στόχο έχει να «ακυρώνει» ενδεχόμενες επισφάλειες που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά ενέργειας, γεγονός που έχει προκαλέσει "δοκιμασίες" παλαιότερα στην ελληνική αγορά. 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της ΡΑΕ καθορίζονται το είδος, το ύψος και ο τρόπος παροχής εγγυήσεων ή άλλης ισοδύναμης εξασφάλισης από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Αυτοπρομηθευόμενους πελάτες προς τον ΔΑΠΕΕΠ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ότι αφορά τον ΔΑΠΕΕΠ, ο τελικός πίνακας των ποσών εγγύησης διαμορφώνεται ως εξής:

Αντίστοιχα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πίνακας ποσών εγγυήσεων ΥΚΩ διασυνδεδεμένου Δικτύου έχει ως εξής:

Δεδομένου ότι οι Αυτοπρομηθευόμενοι Πελάτες δεν υπόκεινται σε μηνιαία τιμολόγηση χρεώσεων ΥΚΩ, η ΔΕΔΔΗΕ εισηγήθηκε τον υπολογισμό Συντελεστή Διάρκειας για τους πελάτες αυτούς ως συνάρτηση του αριθμού των μηνών μεταξύ της πρώτης τιμολόγησης αυτών και του προηγούμενου μήνα από τον μήνα υπολογισμού της εγγύησης.

Καταβολή εγγυήσεων προβλέπεται και για τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Καταναλωτών στο Διασυνδεδεμένο δίκτυο ΕΔΔΗΕ. Να θυμίσουμε ότι υπόχρεοι για την καταβολή των Χρεώσεων Χρήσης του Δικτύου ενός Καταναλωτή είναι οι Εκπρόσωποι Μετρητών Φορτίου που τον εκπροσωπούν, αναλογικά προς το ποσοστό εκπροσώπησης του Καταναλωτή από Κάθε Εκπρόσωπο Μετρητών Φορτίου.

Ο Πίνακας Ποσών Εγγυήσεων ΧΧΔ, για την περίοδο κάλυψης εγγυήσεων από 1/10/2021 έως 31/03/2022, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Τέλος, να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση της ΡΑΕ υπεγράφη στις 26 Αυγούστου και η δεύτερη απόφαση της Αρχής για τις εγγυήσεις υπέρ ΔΕΔΔΗΕ υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση σε μορφή pdf στα "συνοδευτικά αρχεία". 

Αρχειοθήκη ιστολογίου