Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί αυξάνει η τιμή του ρεύματος - Το ενεργειακό έγκλημα

 


από το slpress.gr - Γράφει ο Αδαλής Γιώργος

 Πριν από 14 μήνες, σε σειρά άρθρων είχα εκτιμήσει ότι έρχεται Gazmageddon, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις gaz και Αρμαγεδδώνας! Είχα γράψει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, επειδή τα σχέδιά της οδηγούν σε ενεργειακή καταστροφή. Από άγνοια, απειρία ή για να ενισχύσει επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αποσύρει από το δίκτυο σταθμούς παραγωγής λιγνίτη, αφήνοντας την χώρα ενεργειακά ακάλυπτη με αποτέλεσμα αύξηση της εισαγωγής από άλλες χώρες και πιθανόν διακοπές ρεύματος.

Πρόκειται για πολιτική που οδηγεί στον γκρεμό, αφού τα λιγνιτικά της Δυτικής Μακεδονίας σώζουν την κατάσταση εδώ και μισό αιώνα. Κάνει, όμως, και κάτι πιο τραγικό! Η κατάργηση των λιγνιτικών σε συνδυασμό με την άρνηση εξόρυξης φυσικού αερίου συντελούν στην απώλεια της ενεργειακής ελευθερίας και οδηγούν στην πλήρη εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Οι πρώτες μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος φέτος το καλοκαίρι, αύξησαν την πίεση της κοινής γνώμης και δόθηκαν κάποιες απαντήσεις σχετικά με τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ένα ενεργειακό μείγμα, πλήρως απαλλαγμένο από λιγνίτες, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από μεγάλη αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Ως ενδιάμεσο καύσιμο υιοθετήθηκε το φυσικό αέριο.

Κύκλοι διακινούσαν την σοφιστεία ότι με τιμές περίπου 2,5 $, που ίσχυαν από την αρχή της pανδημίας μέχρι τον Απρίλιο 2021, οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ήταν ασύμφορες και μοναδική λύση ήταν οι εισαγωγές! Έτσι άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές από την Ρωσία μέσω αγωγών (πληρώνουμε τέλη διέλευσης και στον Ερντογάν) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Διαβάστε ΕΔΩ την ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου