Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως κατήγορος ενώ είναι κατηγορούμενος


Τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σχολίασε με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπεριφέρεται ως κατήγορος και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ είναι και παραμένει κατηγορούμενος!! Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης.

«Ο Ζακ Σιράκ είχε πει σε μία Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το Ιράκ, απευθυνόμενος προς τους Ανατολικούς: «Χάσατε την ευκαιρία να σιωπήσετε». Το ίδιο σκέφτηκα και εγώ, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Πέμπτη και τη σχετική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων άλλων: Έχασαν την ευκαιρία να σιωπήσουν! Διότι αραδιάζοντας μια σειρά από αραχνιασμένα συνθήματα και τερατώδη ψέματα – τα επανέλαβε σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή- θύμισαν απλώς σε πόσο τραγική κατάσταση παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, αλλά και πόσο εντυπωσιακή είναι η πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της τα δύο τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει, «η ΔΕΗ που μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «έμπαινε μέσα» κάθε μέρα 3-5 εκατ. ευρώ! Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ξεμείνει ακόμα και από κολόνες! Από 7 ευρώ που παρέλαβαν τη μετοχή της, την έφτασαν περίπου στο 1 ευρώ. Η ΔΕΗ ήταν κολλημένη στον ακριβό και βρώμικο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ. Από μερίδιο 96% στην αγορά την παρέδωσαν με 74%. Οι ίδιοι δεσμεύτηκαν στο τρίτο μνημόνιο για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50%, μέσω των περίφημων δημοπρασιών ΝΟΜΕ, εξαιτίας των οποίων η ΔΕΗ «έγραψε» ζημίες 600 εκατ. ευρώ, για να επωφεληθούν οι ανταγωνιστές της. Τα μεγάλα δηλαδή συμφέροντα που θεωρητικά πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ!». 

Υπογραμμίζοντας πως «αν έπεφτε η ΔΕΗ, θα έπεφτε η χώρα», σημειώνει πως «υιοθετήσαμε λοιπόν αμέσως έκτακτα μέτρα, για να αποφύγει η επιχείρηση τα χειρότερα. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση του καταναλωτή, ούτε το 2019 ούτε το 2020».

«Ξεκινήσαμε την απολιγνιτοποίηση, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους οικονομικούς. Διότι με την αλλαγή διεθνώς της πολιτικής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η ΔΕΗ για το διάστημα 2016-2019 πλήρωσε μόνο για αυτό 700 εκατ. ευρώ!! Ο λιγνίτης λοιπόν κατέληξε βαρίδι! Το σχέδιο μας επίσης περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ψηφίσαμε ακόμα τον νόμο 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ώστε να απαλλαγεί από τον ζουρλομανδύα των περιορισμών που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ και να μπορεί να λειτουργεί πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Καταργήσαμε τις περίφημες δημοπρασίες ΝΟΜΕ που ζημίωναν τη ΔΕΗ. Ενώ το νέο business plan της επιχείρησης ήρθε να αποτυπώσει τους φιλόδοξους αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικούς στόχους για τη ΔΕΗ της νέας εποχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με όλα τα μέτρα που λάβαμε, αντιστρέψαμε την αρνητική πορεία της ΔΕΗ. Πλέον πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης με επενδύσεις και συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με έργα ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές. Ενώ μπήκε δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, με στόχο τη δημιουργία δικτύου φορτιστών σε όλη τη χώρα. Oι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλούν πλέον θετικά για όσα γίνονται και η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της. Οι ίδιοι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η ΔΕΗ πλέον από συστημικός κίνδυνος στις αρχές του 2019 αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας: Καταγράφει κερδοφορία, δανείζεται φθηνά, η τιμή της μετοχής της εκτοξεύτηκε και η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, καταλήγοντας ότι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ αποκτά όλες τις προδιαγραφές για να γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Ζακ Σιράκ είχε πει σε μία Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το Ιράκ, απευθυνόμενος προς τους Ανατολικούς: «Χάσατε την ευκαιρία να σιωπήσετε». Το ίδιο σκέφτηκα και εγώ, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Πέμπτη και τη σχετική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων άλλων: Έχασαν την ευκαιρία να σιωπήσουν! Διότι αραδιάζοντας μια σειρά από αραχνιασμένα συνθήματα και τερατώδη ψέματα – τα επανέλαβε σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή- θύμισαν απλώς σε πόσο τραγική κατάσταση παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, αλλά και πόσο εντυπωσιακή είναι η πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της τα δύο τελευταία χρόνια.

Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα! Η ΔΕΗ που μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «έμπαινε μέσα» κάθε μέρα 3-5 εκατ. ευρώ! Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ξεμείνει ακόμα και από κολόνες! Από 7 ευρώ που παρέλαβαν τη μετοχή της, την έφτασαν περίπου στο 1 ευρώ. Η ΔΕΗ ήταν κολλημένη στον ακριβό και βρώμικο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ. Από μερίδιο 96% στην αγορά την παρέδωσαν με 74%. Οι ίδιοι δεσμεύτηκαν στο τρίτο μνημόνιο για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50%, μέσω των περίφημων δημοπρασιών ΝΟΜΕ, εξαιτίας των οποίων η ΔΕΗ «έγραψε» ζημίες 600 εκατ. ευρώ, για να επωφεληθούν οι ανταγωνιστές της. Τα μεγάλα δηλαδή συμφέροντα που θεωρητικά πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Το πιο βασικό όμως είναι ότι την άνοιξη του 2019, η Ernst and Young, ο ορκωτός ελεγκτής, σημείωσε αυτολεξεί ότι είχε «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» τους επόμενους μήνες. Και μάλιστα το είπε με συνυπογραφή ουσιαστικά της τότε διοίκησης. Μίλησαν, δηλαδή, ευθέως, ο ορκωτός ελεγκτής και η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, για πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Έχω καταθέσει τα στοιχεία αυτά επανειλημμένως στη Βουλή, παρουσιάζοντας ως αρμόδιος πρώτα υπουργός το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ. Κανείς δεν τα διέψευσε και κανείς δεν μπορεί να τα διαψεύσει!

Αυτή ήταν η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Γνωρίζοντας καλά ότι αν έπεφτε η ΔΕΗ, θα έπεφτε η χώρα! Υιοθετήσαμε λοιπόν αμέσως έκτακτα μέτρα, για να αποφύγει η επιχείρηση τα χειρότερα. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση του καταναλωτή, ούτε το 2019 ούτε το 2020 (Η προσπάθεια να συνδεθεί η διεθνής κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια τώρα, με τα μέτρα που πήραμε πριν δύο χρόνια για τη διάσωση της ΔΕΗ είναι τουλάχιστον ανόητη και γελοία). Κι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή τον Σεπτέμβριο 2019 επιβεβαίωσε ότι τα καταφέραμε! Παράλληλα, ξεκινήσαμε την απολιγνιτοποίηση, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους οικονομικούς. Διότι με την αλλαγή διεθνώς της πολιτικής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η ΔΕΗ για το διάστημα 2016-2019 πλήρωσε μόνο για αυτό 700 εκατ. ευρώ!! Ο λιγνίτης λοιπόν κατέληξε βαρίδι! Το σχέδιο μας επίσης περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ψηφίσαμε ακόμα τον νόμο 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ώστε να απαλλαγεί από τον ζουρλομανδύα των περιορισμών που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ και να μπορεί να λειτουργεί πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Καταργήσαμε τις περίφημες δημοπρασίες ΝΟΜΕ που ζημίωναν τη ΔΕΗ. Ενώ το νέο business plan της επιχείρησης ήρθε να αποτυπώσει τους φιλόδοξους αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικούς στόχους για τη ΔΕΗ της νέας εποχής.

Με όλα τα μέτρα που λάβαμε, αντιστρέψαμε την αρνητική πορεία της ΔΕΗ. Πλέον πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης με επενδύσεις και συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με έργα ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές. Ενώ μπήκε δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, με στόχο τη δημιουργία δικτύου φορτιστών σε όλη τη χώρα. Oι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλούν πλέον θετικά για όσα γίνονται και η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της. Οι ίδιοι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η ΔΕΗ πλέον από συστημικός κίνδυνος στις αρχές του 2019 αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας: Καταγράφει κερδοφορία, δανείζεται φθηνά, η τιμή της μετοχής της εκτοξεύτηκε και η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 2 δις. ευρώ.

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΔΕΗ αποκτά όλες τις προδιαγραφές για να γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε συνδυασμό με το 2,1 δις. ευρώ από την απολύτως επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του φιλόδοξου πλάνου της. Να αποπληρώσει μέρος των χρεών της. Να αναβαθμίσει σημαντικά στις υποδομές της. Να επενδύσει περαιτέρω σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να εξαγοράσει μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια. Και τελικά να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη ισχύ, για να εξυπηρετήσει έτσι την αγορά και τους καταναλωτές. Διότι μόνο ισχυροί παίκτες – και όχι υποστυλωμένοι – μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του καταναλωτή. Και όλα αυτά ενώ το Δημόσιο θα διατηρεί μέσω του 34% τον έλεγχο της επιχείρησης –πολυεθνικές εταιρίες ελέγχονται με κατοχή μόλις του 6-8%- και το management.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπεριφέρεται ως κατήγορος και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ είναι και παραμένει κατηγορούμενος!! Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα. Είναι αλήθεια ξεπούλημα μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ εντωμεταξύ η τιμή της μετοχής έχει πολλαπλασιαστεί; Ή μήπως είναι ξεπούλημα το να κρατάει το Δημόσιο το management; Ακόμα και από τη δική τους ιδεολογική σκοπιά, ξεπούλημα δεν το λες! Αντίθετα, οι ίδιοι θα έπρεπε να διερωτηθούν πώς θα χαρακτήριζαν τη δέσμευση όσο ήταν κυβέρνηση για πώληση του 17% της εταιρίας, με ένα τίμημα 51 εκατ. ευρώ – με βάση την τότε τιμή της μετοχής- που θα κατευθύνονταν απευθείας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Συμπέρασμα: Κοροϊδεύουν για ακόμα μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ εαυτούς και αλλήλους. Προσωπικά έχω ζήσει αυτή την προσπάθεια από κοντά και με μεγάλη ένταση. Και γι’ αυτό μπορώ να βεβαιώσω ότι η ΔΕΗ «επέστρεψε» πιο γρήγορα και αναπτύσσεται πιο δυναμικά από όσο και οι πιο αισιόδοξοι θα περίμεναν. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει εθνικός πρωταθλητής στα Βαλκάνια, αλλά και να συμβάλει στη πράσινη μετάβαση και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αποκτώντας τη δυνατότητα να υπηρετήσει με αυτό τον τρόπο πιο ουσιαστικά τα συμφέροντα των καταναλωτών.

ΠΗΓΗ: www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου