Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εξεταστική για τη ΔΕΗ; Μετά χαράς θα πάρουμε


Κατερίνα Γαλανού  - www.liberal.gr
Μια εξεταστική επιτροπή για τη ΔΕΗ είναι μια εξαιρετική ιδέα! Δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να περιμένει να αποδειχθεί ότι η «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας άσφαιρος εκφοβισμός που απορρέει ως υποχρέωση στους «Φωτόπουλους».
Να την ζητήσει ο πρωθυπουργός. Αφού αναθέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάση να συνθέσει την ακτινογραφία του εγκλήματος που πάει μακριά πίσω στο χρόνο. Το τελικό χτύπημα δόθηκε επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που υποτίθεται βγαίναμε περήφανοι από τα μνημόνια και η ΔΕΗ ολόκληρη -φουγάρα, λιγνίτες και άνθρωποι- άξιζε, δεν άξιζε 300 εκατ. ευρώ.

Για αυτή την περίοδο θα έχουν να εισφέρουν ως μάρτυρες οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης και είχαν κάνει το σχετικό λογαριασμό ότι 17% της επιχείρησης μπορεί να πουληθεί για 100 εκατ. ευρώ. Το νησάκι του Σκορπιού είχε πωληθεί περίπου 120 εκατ. δολάρια στο Ρώσο μεγιστάνα λίγα χρόνια νωρίτερα.

Δυο λόγια θα μπορούσε να κληθεί να πει και ο οικονομολόγος πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης που είχε άριστη σχέση με τους τροϊκανούς και μετανάστευσε στη Ν. Υόρκη μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί Πολάκης και Σία. Εφόσον ο κ. Χουλιαράκης όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ, επανεντάσσεται στην ομάδα των τεχνοκρατών του κ. Τσίπρα, να πει την άποψή του. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι εθνικό έγκλημα;

Μέχρι όμως ο κ. Τσίπρας αποκτήσει την task force των τεχνοκρατών που θα είναι μεν τεχνοκράτες αλλά… δεν θα μοιάζουν με τους τεχνοκράτες του Κ. Μητσοτάκη -αυτό είναι το σχέδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ- οι παλαιο- πασόκοι θα συνεχίσουν να τον χαντακώνουν.

Σαν αυτούς που του εισηγήθηκαν να πάει στη Βουλή να απειλήσει με ποινικές ευθύνες και ειδικά δικαστήρια κοπιάροντας πάλι τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας -που όσα χρόνια κι αν περάσουν στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν αναλλοίωτο μέσα τους το
ΠΑΣΟΚ των συγχωρεμένων Ανδρέα και Άκη - αρθρογράφησαν από κοινού επί τούτου.

«Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ, με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιδίωξε και τότε να δοθεί βορά σε «υποχρεώσεις» , αλλά η καταλυτική παρέμβαση τότε του Ανδρέα Παπανδρέου στη Χαλκοκονδύλη και η ευθεία αναφορά στις ευθύνες που απορρέουν από τα αδικήματα που συντελούνται(διασπάθιση, απιστία) απέτρεψαν το γεγονός» γράφουν στο άρθρο τους.

Ρώτησα κάποιους να θυμηθούν τι είδους πολιτική παρέμβαση είχε κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ανδρέας στη Χαλκοκονδύλη. Θυμήθηκαν μόνο τις αθλιότητες των συνδικαλιστών και τον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης και της κοινωνίας  από τη ΓΕΝΟΠ που ελεγχόταν απολύτως από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Θυμήθηκαν όμως τον Ανδρέα να λέει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον τότε διοικητή της ΔΕΗ: «Είπαμε να πάρει ένα δωράκι, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια δραχμές».

Αρχειοθήκη ιστολογίου