Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΔΕΗ... «εξαφανίζει» το χρέος της για πρώτη φορά και οδεύει για EBITDA 900 εκατ. ευρώ

 


Η ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει ιστορία. Τα σημερινά αποτελέσματα για το β τρίμηνο του 2021 μπορεί να μην είναι δυνατά -αν και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών αναμένεται ότι θα είναι κερδοφόρα- ωστόσο το μεγάλο νέο για το οποίο γράφαμε και χθες, θα προέλθει από το μέτωπο του καθαρού δανεισμού (υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) ο οποίος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες πέφτει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. 

Η είσπραξη περίπου 375 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις δύο μεγάλων πακέτων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχουν αντίκτυπο στις καθαρές υποχρεώσεις που από τα 3,271 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο θα διαμορφωθούν σε περίπου 2,89 δισ. ευρώ

   Και αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης στο καθαρό χρέος της ΔΕΗ καθώς ακολουθεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Με την Macquarie να αναλαμβάνει χρέος 800 εκατ. ευρώ και στα ταμεία της ΔΕΗ να μπαίνουν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, το καθαρό χρέος της εταιρείας θα διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ και θα είναι το χαμηλότερο που έχει πετύχει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της η ΔΕΗ, μόλις δύο χρόνια αφότου η διοίκηση Στάσση την τράβηξε από το γκρεμό της χρεοκοπίας. 

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο πως έχει εξελιχθεί ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ, η εταιρεία είχε καθαρά χρέη 5 δισ. ευρώ το 2014 και σε μόλις επτά χρόνια αυτά πέφτουν κάτω από το 1 δισ. ευρώ

 Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η ΔΕΗ απελευθερώνεται έτσι από ένα σημαντικό κομμάτι κόστους εξυπηρέτησης δανείων, εξοικονομεί κεφάλαια και μπορεί στο μέλλον να αναζητήσει νέες γραμμές χρηματοδότησης για να υλοποιήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα που λέγεται πως θα είναι 5,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. 

 

ΠΗΓΗ:  www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου