Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ΔΕΗ - Γιατί η ΑΜΚ είναι καλύτερη από την πώληση του 17%


Το ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ που θα έχει η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της Επιχείρησης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στο 6ο συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδικότερα, τόνισε πως η επιλογή της AMK έναντι της πώλησης του 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ (κατά τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας) κρίνεται περισσότερο ωφέλιμη τόσο για την Επιχείρηση όσο και για την χώρα καθώς, στη δεύτερη περίπτωση τα χρήματα θα πήγαιναν απευθείας στους δανειστές για την αποπληρωμή των δανείων.

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «τα χρήματα θα μείνουν στην εταιρεία και θα δαπανηθούν προς όφελος της ανάπτυξης της εταιρείας», γεγονός που θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η διατήρηση του 34% στα «χέρια» του Δημοσίου αρκεί ώστε να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο της Επιχείρησης, συνεχίζοντας να διεξάγει το management της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική στον κλάδο της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το μεγαλύτερο success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ΔΕΗ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί στη Βουλή το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης (προϋπολογισμού 5 δις ευρώ), το οποίο τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Πρόσθεσε ακόμη πως από 1/1/2022 θα υπάρχει ένα πολύ σαφές πλαίσιο κινήτρων, ικανό να προωθήσει σοβαρά επενδυτικά σχέδια στις υπό μετάβαση λιγνιτικές περιοχές.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως, ως Υπουργείο, προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα πραγματικά ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, με σταθερότητα και βιωσιμότητα.

energypress.gr

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου